22. pruul 6. linnastest pruulitud Brown Ale

3.09.2018 Tegime oma 22-se, samas kuuenda linnastest pruulitud õlle - Brown Ale. Sarnast retsepti sai korra juba varemgi pruulitud aga siis läks jook hirmus tumedaks. Timmisin seekord Carafa natuke vähemaks ja kasutan teist humalasorti.
Retsept
5kg Pilsner linnast
0.5kg CaraMunich III
0.25kg Carafa II
35g Bramling Cross 5.9% pellet @60min
15g Bramling Cross 5.9% pellet @10min
Safale English Ale S-04 pärm

Õlut pruulisin garaažis, meskimisnõuks kasutasin plastikust jahutuskasti.
Teiste toimetuste tõttu sain pruulimist alustada alles kell 17 kuid enamuse varustusest olin enne seda juba valmis pannud.
17:00 meskimisvesi sooja 19l + 5ml 80% piimhapet, 1.04g kipsi, 0.68g mõrusoola.
17:40 vesi 73C kraadi, linnased sisse
17:55 mõõdan meski pH 5.22
18:00 alustan nõrutamist, loputan 17l 76-kraadise veega, millesse on lisatud 0.95g kipsi, 0.62g mõrusoola.
18:50 alustan kuumutamist keetmiseks. Keedueelne kogus 30.5l, erikaal 1.047.
19:30 keetmise algus, lisan esimese osa humalaid.
20:20 lisan teise osa humalaid, 10g Irish Moss'i ja jahutusspiraali.
20:33 keedu lõpp, alustan jahutamist. Kogus keedunõus 23.6l.
Kääritusnõusse jõudis virret 21.5l, erikaaluga 1.058g/ml.
Pärm läks sisse 18C kraadi juures. Lootsin küll taaskasutada varasema pruuli (#20) pärmijääki aga see ei lõhnanud enam kuigi meeldivalt ja tundus, et see ei tahtnud enam lisatud virdesortsu peale erutuda. Poleks ka ime kuna pärm oli ca 1 kuu vana. Hakkasin pärmi elujõulisuse pärast muretsema ja otsustasin siiski värske kuivpärmi kasuks, valasein selle sisse täiesti ilma eelnevalt niisutamata - kuivalt otse virdesse. Järgmiseks õhtuks mulksub õhulukk rõõmsalt, ca 1 kord sekundis.
Nagu näha on vahepeal kellaaegade märkimine ununenud.
23:00 oli kõik valmis - nõud pestud ja garaaž vabastatud.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks 18C kraadi juurde käima. Villimispäev peaks seega olema 16.09.2018.

18.09.2018 sai õlu villitud. 19L läks kegi sundgaseerimisele, 1.5 liitrit pudelitesse naturaalsele gaseerimisele. Lõpp-erikaal tuli 1.015kg/l, alkoholi sai seega 5.7 mahuprotsenti.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga