16. pruul 3. linnastest pruulitud Brown Ale

16.06.2018 Tegime oma 16-nda, samas kolmanda linnastest pruulitud õlle - Brown Ale.
Retsept
  • 5kg Pilsner linnast (tegelikult oleks pidanud Pale Ale olema aga poes polnud seda hetkel)
  • 0.5kg CaraMunich III
  • 0.3kg Carafa II
  • 25g Perle 6.6% pellet @60min
  • 25g Goldings 5.5% pellet @15min
  • Safale English Ale S-04 pärm
  • 1g kalki
  • 4g kipsi
meskimisvee kuumutamine saunalaval
Varasemalt olen proovinud linnaseõlut teha köögis ja tillukeses vannitoas - kumbki polnud hea. Terve elamine sai auru ja linnaselõhna täis. Nüüd siis proovin saunas.
Veel üks muudatus võrreldes eelnevate kordadega. Varem olen linnastest pruulinud BIAB meetodil, kus linnased meskitakse kogu vee kogusega. Seekord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 20l vett, hiljem loputasin 2x6.5l veega.

13:00 pruulipäeva algus
13:45 meskimise algus. 5.8kg linnaseid läks 20l 70-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 1g kalki ja 4g kipsi (tegelikult oleks osa neist pidanud loputusvee jaoks hoidma).
14:10 mõõdan meski pH 5.55, temperatuur 64C
14:25 kuumutan 3.5l virret 90C kraadini ja valan tagasi meskimisnõusse. Temp. tõuseb 67C kraadini.
14:55 lasen välja 15.5l esimest virret, mis on 15.2 Brix WRI.
15:05 valan peale 6.5l 78C-kraadist loputusvett
15:25 lasen kogunenud virde välja ja valan peale 6.5l 100C-kraadist loputusvett, mille tulemusena saab meski temperatuuriks 78C kraadi.
16:05 nõrutamise lõpp. Kokku sain 28.6l virret, mille pH oli 5.66 ja erikaal 12Brix WRI e 10.9P e 1045g/l. Tegelikult oleks pidanud 1048g/l olema aga poleks vist pidanud nii palju loputama. Eks tuleb siis natuke rohkem keeta.
16:15 alustan kuumutamist keetmiseks
16:45 läks virre keema, lisan 25g Perle humalagraanulid
16:30 lisan 25g Goldings humalagraanulid
17:45 panen jahutusspiraali sisse
17:55 alustan jahutamist
18:05 on virre jahutatud 24C kraadini. 
virde laskmine kääritusnõusse
18:40 on virre kääritusnõus, pärm sees ja virre hapnikuga rikastamiseks läbi raputatud. Kokku tuli 23 liitrit virret, mille erikaal on 14Brix WRI e 1052g/l. Pruulikoja efektiivsus seega 66%. Tegelikult sellest paar liitrit setet, mille seekord pea kõik kääritusnõusse valasin. 
virde erikaalu mõõtmine
19:30 said nõud pestud ja ruum koristatud - kokku 6.5 tundi - pole paha.

30.06.2018 Õlu oli nüüdseks kaks nädalat käärinud. Erikaal oli 7.4Brix WRI e 1011g/l, seega on alkoholi tekkinud mahu järgi 5.3%. Õlu sai villitud 45 pooleliitrisesse pudelisse. Karboniseerimiseks lahustasime keevas vees 70g suhkrut ja 73g dekstroosi.
Tundub, et täismahu BIAB-st loobumisega sain lahti ka eelmistel kordadel esinenud mõrudusest. Eks paari nädala pärast on pilt selgem kui õlu valmis.
Pudelid jäävad nüüd nädalaks tuppa karboniseeruma, seejärel lähevad keldrisse laagerduma.

20.07.2018 No see õlu sai minu jaoks küll liiga tume. Valgust peaaegu ei paistagi läbi. Vaht helepruun. Maitses domineerib röstlinnas. Samas astringency e. mõrudust või vihadust tõesti pole enam.
Mina suudan seda õlut juua ainult siis kui lahjendan seda mõne heleda õllega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga