5. pruul Coopers Lager maltoosaga

Coopers Lager pilt
Coopers Lager
Rakvere Maltoosa pilt
Rakvere Maltoosa
24.12.2017 tegime oma viienda pruuli. Seekord läks käiku Coopers Lager 1.7kg-ne komplekt, mis lisaks humaldatud linnaseekstraktile sisaldab pakikest kuivpärmi. Lageri nimetus paneb tegelikult küll imestama sest komplekti juhend soovitab õlut kääritada temperatuuril 21 - 27C kraadi. Tüüpiliselt peaks laagreid kääritama ikka umbes 10 - 16C kraadi vahemikus. Eks ta ikka ilmselt rohkem ale moodi peaks olema.
Kuna Coopersi komplekti juhend soovitab ekstraktile lisada veel Coopers komplektide parandajat, mis koosneb kuiv-linnaseekstraktist ja pruulimissuhkrust siis lisasime komplektile 1,2kg Rakvere Maltoosat ja 500g suhkrut. Eks näis, mis sellest välja tuleb. Kindlasti on tulemus tumedam kui Coopersi pildil näha sest maltoosa on hulga tumedam kui komplekti ekstrakt. Virret sai kokku 21,5 liitrit, erikaaluks tuli 1049g/l (12 Brix). Pärmi lisamise ajaks oli temperatuur 24C kraadi (juhend soovitas 21 - 27C). Pärm sai ajapuudusel seekord lihtsalt virdesse puistatud. Ruumi temperatuur on selline, et virde temperatuur peaks püsima 20-21C kraadi vahemikus.  Coopersi enda retsept pakkus lõpperikaaluks 1008g/l, mis teeks ca 5.2% ABV (5.4% koos karboniseerimissuhkruga) aga kuna virre sai kokku segatud eri asjadest siis ei oska tegelikku lõpperikaalu ega alkoholisisaldust oletada. Õlu peaks nüüd jääma käärima kaheks nädalaks, so villimine võiks toimuda 7.jaanuari paiku.

2.01.2018. sai õlu pudelitesse villitud. Õhulukk rahunes maha juba 29.12 paiku. Sellest ajast on ka erikaal püsinud 1010g/l (6.2 Brix). Mõtlesime, et mis tast ikka 7.-ndani venitada kui on selgelt käimise lõpetanud. Õlu oli villimise ajal helepruun, üsna hägune. Kergelt karboniseerunud. Maitses domineeris veel peamiselt pärm ja kerge humal. Karboniseerimiseks sai õllele lisatud 111g kruusitäie veega läbi keedetud suhkrut (5.28g/l). Eks näis, nii vähe pole ma varem karboniseerimissuhkrut lisanudki. Kokku sai 42 pooleliitrist pudelit. Alkoholi peaks arvutuse järgi olema ca 5.1 mahuprotsenti, järelkääritusega kokku peaks kokku tulema ca 5.2-5.3% ABV. Pudelid jäävad nüüd toatemperatuurile karboniseeruma kaheks nädalaks, st keldrisse peaks nad viima 16.jaanuari paiku.

Mis puutub ale pärmi laager õlles siis vahepeal juhtusin vaatama ühte Youtube klippi, kus keegi Coopersi esindaja ütleski välja, et kuna ale pärmid on temperatuuride suhtes palju leplikumad siis panevadki nad isegi laagri komplektidesse ale pärmi.

12.02.2018. Lager Maltoosaga on saanud nüüd juba ligi kuu aega keldris laagerduda. Alguses oli sel õllel üsna tugev puskari lõhn ja maitse. Arvatavasti sai natuke liiga vara ära villitud. Õnneks on see hiljem vähemaks jäänud ja nüüdseks juba üsna kadunud. Pean tunnistama, et ei saanud see jook päris minu maitse järgi. Ei teagi, kas viga Coopersis või Rakvere Maltoosas aga veider kõrbenud maitse on juures (ilmselt on viga pigem viimases sest Maltoosa oli palju tumedam kui Coopersi ekstrakt)  ja sellest puskari maitsest on jäänud vist mingi eelarvamus - rüübates mõtlen ikka kõigepealt sellele, kas on veel samakat tunda või siis enam ikka ei ole. Ei julge hästi teistele pakkudagi. Peab meelde jätma, et edaspidi, kui mõni lisamaterjali nõudev kit kätte satub siis ei tohi ikka Maltoosat kasutada, pigem ikka heledat kuivekstrakti (DME) vms. Suhkru lisamine suuremas koguses ei tundu ka hea mõte olevat. Sellest tuleb küll kraade aga õlu jääb vesiseks ja võimalik, et ka hapukaks nagu juhtus meie esimese pruuliga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider