4. pruul Finlandia õunasiider
9.12.2017 tegime oma 4. pruuli. Seekord siis jälle siider, täpsemalt Finlandia Apple Cider. Kuna eelmine siider sai tumepruun ja veidra kaljamaitsega siis otsustasime seekord teha kõige lahjema retsepti järgi, mis komplekti juhend soovitas - 1.45kg kontsentraadist ja 800 grammist suhkrust 24 liitrit jooki. Suhkrut sai siiski 850g pandud. Pärm sai 100ml suhkruvees pool tundi liguneda. Võttis kena vahumütsi peale.
Kui olime 23 liitri märgini vett lisada jõudnud siis otsustasime maitsta ja erikaalu mõõta. Lahus oli maitsev, täiesti normaalse poe-õunamahla maitsega kuid päris lahjaks lahendatud, selline päris lahja morss. Pakuks, et umbes selline kui poe õunamahl 1:1 veega lahjendada ja natuke suhkrut lisada. Erikaal oli 1031g/l. Et natukenegi maitset juurde saada, lisasime liitri Põltsamaa õunamahla. Sellega sai maitse tagasi sutsu tugevamaks ja erikaal tõusis ka 1032g/l-ni, kogus suurenes plaanitud 24 liitrini. Kui lõpperikaal tuleb 1002 kanti siis oleks alkoholi oodata 3.9% mahuprotsenti, millest järelkäärituse 0.2% lisandumisel peaks saama 4.1% ABV. Selline mahe janukustutaja. Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 18C kraadi. Natuke vähevõitu aga mis seal ikka - parem jahedam kui liiga kuum. Küll ta üles soojeneb.
Siider peaks käärima kaks nädalat, seega 23.12 peaks olema paras aeg villimiseks. Plaanis on villimise käigus lisaks suhkrule ka natuke sorbitooli lisada sest komplektis magusainet polnud ja on oht, et siider tuleb liiga kuiv.
Paari tunni pärast hakkasime ikka muretsema, et äkki ikka jääb liiga lahja ja lisasime veel 100g tassitäies soojas vees lahustatud suhkrut. Kokku on nüüd lisatud 950g suhkrut. Erikaal tõusis sellega 1033g/l-ni. Kui lõpperikaal tuleb 1002 kanti siis oleks alkoholi oodata 4.07% mahuprotsenti, millest järelkäärituse 0.2% lisandumisel peaks saama ca 4.3% ABV.
19.12.2017. Kümme päeva on möödunud siidri pruulimisest. Õhulukk mulksub umbes 50 sekundi tagant. Võtsin proovi - erikaal on 1001g/l. Paistab, et käärimine hakkab lõpule jõudma. Värvus on helekollane, pisut hägune, maitse mahe, isegi veel natuke maguski. Väga mõnus oleks kui ta selliseks jääkski. Kui ta edasi ei käi siis pole magusainet vaja lisadagi. Villimine oli plaanitud 23.12. Eks paistab, mis ta selleks ajaks teinud on.
22.12.2017. Siider sai villitud. Erikaal oli endiselt 1001g/l, mis koos karboniseerimissuhkruga peaks alkoholi sisalduseks andma 4.4% ABV. Siider oli muutunud juba päris selgeks. Villimiseks ja suhkru lisamiseks lasime siidri teise nõusse kuid enne lõppu isegi loksutasime nõud, et pisut pärmi ikka ka villimisnõusse satuks, muidu äkki ei teki karboniseerimiseks vajalikku järelkäärimist. Komplekti juhendis oli koguni soovitatud lusikaga pudelisse pärmipära lisada. Joogi hulka sai lisatud karboniseerimiseks 115g (5g/l) kuumas vees lahustatud suhkrut ja magustamiseks 0,5l (46g/l) 70%-list vedelat sorbitooli. Siider jääb nüüd kaheks nädalaks tuppa karboniseeruma, seejärel läheb keldrisse külma.
01.01.2018. Siider läks keldrisse laagerduma. Näeb väga ilus välja ja tegelikult maitseb ka juba hästi. Väga mahe ja mahlane. Gaasi on ka parasjagu juba sisse tekkinud. Sorbitooli oleks vist pidanud isegi sutsu vähem panema - magus maitse on mõnda aega veel pärast suus.
12.02.2018. Ega polegi muud lisada kui korrata seda, mis eelmises sissekandes juba öeldud. Siider näeb ilus välja - täiesti selge, maitse on väga mahe. Jook on parasjagu karboniseerunud. Ja sorbitooli sai tõesti rohkem kui vaja aga väga hull see ka ei ole. Laagerdumine pole nagu suurt midagi juurde andnud. Kui siis ehk pisut on gaasi rohkem tulnud. Kokkuvõtteks - väga rahul.
Ükskord tahaks proovida poe-õunamahlast siidrit teha. Pakun umbes, et näiteks 3-st kuni 4-st osast Põltsamaa õunamahlast ja ühest osast veest, millele lisada niipalju suhkrut, et erikaal umbes 1035...1040g/l saaks. Finlandia siidri virre maitses täpselt nagu üsna lahja ja suhkruga magustatud õunamahlamorss. Üks õrna maitsega ja hästi põhjavajuv siidripärm kulub ka veel ära. Siis sortsuke sorbitooli ja peaks priima rüübe tulema, ca 0.50...0.60€ liiter.
Kui olime 23 liitri märgini vett lisada jõudnud siis otsustasime maitsta ja erikaalu mõõta. Lahus oli maitsev, täiesti normaalse poe-õunamahla maitsega kuid päris lahjaks lahendatud, selline päris lahja morss. Pakuks, et umbes selline kui poe õunamahl 1:1 veega lahjendada ja natuke suhkrut lisada. Erikaal oli 1031g/l. Et natukenegi maitset juurde saada, lisasime liitri Põltsamaa õunamahla. Sellega sai maitse tagasi sutsu tugevamaks ja erikaal tõusis ka 1032g/l-ni, kogus suurenes plaanitud 24 liitrini. Kui lõpperikaal tuleb 1002 kanti siis oleks alkoholi oodata 3.9% mahuprotsenti, millest järelkäärituse 0.2% lisandumisel peaks saama 4.1% ABV. Selline mahe janukustutaja. Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 18C kraadi. Natuke vähevõitu aga mis seal ikka - parem jahedam kui liiga kuum. Küll ta üles soojeneb.
Siider peaks käärima kaks nädalat, seega 23.12 peaks olema paras aeg villimiseks. Plaanis on villimise käigus lisaks suhkrule ka natuke sorbitooli lisada sest komplektis magusainet polnud ja on oht, et siider tuleb liiga kuiv.
Paari tunni pärast hakkasime ikka muretsema, et äkki ikka jääb liiga lahja ja lisasime veel 100g tassitäies soojas vees lahustatud suhkrut. Kokku on nüüd lisatud 950g suhkrut. Erikaal tõusis sellega 1033g/l-ni. Kui lõpperikaal tuleb 1002 kanti siis oleks alkoholi oodata 4.07% mahuprotsenti, millest järelkäärituse 0.2% lisandumisel peaks saama ca 4.3% ABV.
19.12.2017. Kümme päeva on möödunud siidri pruulimisest. Õhulukk mulksub umbes 50 sekundi tagant. Võtsin proovi - erikaal on 1001g/l. Paistab, et käärimine hakkab lõpule jõudma. Värvus on helekollane, pisut hägune, maitse mahe, isegi veel natuke maguski. Väga mõnus oleks kui ta selliseks jääkski. Kui ta edasi ei käi siis pole magusainet vaja lisadagi. Villimine oli plaanitud 23.12. Eks paistab, mis ta selleks ajaks teinud on.
22.12.2017. Siider sai villitud. Erikaal oli endiselt 1001g/l, mis koos karboniseerimissuhkruga peaks alkoholi sisalduseks andma 4.4% ABV. Siider oli muutunud juba päris selgeks. Villimiseks ja suhkru lisamiseks lasime siidri teise nõusse kuid enne lõppu isegi loksutasime nõud, et pisut pärmi ikka ka villimisnõusse satuks, muidu äkki ei teki karboniseerimiseks vajalikku järelkäärimist. Komplekti juhendis oli koguni soovitatud lusikaga pudelisse pärmipära lisada. Joogi hulka sai lisatud karboniseerimiseks 115g (5g/l) kuumas vees lahustatud suhkrut ja magustamiseks 0,5l (46g/l) 70%-list vedelat sorbitooli. Siider jääb nüüd kaheks nädalaks tuppa karboniseeruma, seejärel läheb keldrisse külma.

12.02.2018. Ega polegi muud lisada kui korrata seda, mis eelmises sissekandes juba öeldud. Siider näeb ilus välja - täiesti selge, maitse on väga mahe. Jook on parasjagu karboniseerunud. Ja sorbitooli sai tõesti rohkem kui vaja aga väga hull see ka ei ole. Laagerdumine pole nagu suurt midagi juurde andnud. Kui siis ehk pisut on gaasi rohkem tulnud. Kokkuvõtteks - väga rahul.
Ükskord tahaks proovida poe-õunamahlast siidrit teha. Pakun umbes, et näiteks 3-st kuni 4-st osast Põltsamaa õunamahlast ja ühest osast veest, millele lisada niipalju suhkrut, et erikaal umbes 1035...1040g/l saaks. Finlandia siidri virre maitses täpselt nagu üsna lahja ja suhkruga magustatud õunamahlamorss. Üks õrna maitsega ja hästi põhjavajuv siidripärm kulub ka veel ära. Siis sortsuke sorbitooli ja peaks priima rüübe tulema, ca 0.50...0.60€ liiter.
Kommentaarid
Postita kommentaar