20. pruul 5. linnastest pruulitud Nõmme Alt

4.08.2018 Tegime oma 20-nda, samas viienda linnastest pruulitud õlle - Nõmme Alt. Umbes sama retsepti järgi sai tehtud ka juba 14. pruul aga siis tuli õllele külge viha kõrvalmaitse.
Üle jahvatatud linnased
Retsept
  • 4.0kg Weyermann Munich tüüp I
  • 0.5kg Weyermann CaraMunich tüüp II
  • 0.5kg Weyermann CaraPils
  • 25g Goldins 5.1% pellet @60min
  • 25g Goldins 5.1% pellet @30min
  • 25g Goldins 5.1% pellet @10min
  • Lallemand Nottingham kuivpärmi pära meie 18. pruulist
Ostsin küll jahvatatud linnased kuid jahvatasin oma veskiga üle. Algselt olid osad terad täiesti terved.
Seekord sai õlu pruulitud garaažis, mis tundub maailmas väga levinud koht koduseks õllepruulimiseks. Seegi kord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 19.5l vett, hiljem loputasin 15l veega.

14:00 alustan meskimisvee soojendamist
14:45 meskimise algus. 5.0kg linnaseid läks 19.5l 72-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 1.2g kipsi, 0.9g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet.
15:02 mõõdan meski pH 5.23, temperatuur 65C. Lasen umbes liitri virret välja ja kuumutan enam-vähem keemiseni. Valan kuumutatud virde meskimisnõusse. Saan sellega temperatuuri 67C. Alustan loputusvee soojendamist.
15:55 alustan loputust 15l 76-kraadise veega, millele olin lisanud 0.8g kipsi, 0.6g mõrusoola ja 0.5ml 80-protsendilist piimhapet.
16:42 olin loputamise ja nõrutamisega valmis ja alustasin virde kuumutamist keetmiseks. Olin kogunud 30.5 liitrit virret erikaaluga 1.041g/ml . 
17:15 läks virre keema, lisan 25g Goldins humalagraanuleid
17:45 lisan 25g Goldins humalagraanuleid
18:05 lisan 25g Goldins ja panen jahutusspiraali sisse.
Keedujärgse erikaalu võtmisel juhtus väike äpardus. Hüdromeetri anum ei kannatanud kuumust ja läks lössi :(
18:20 alustan jahutamist
19:22 on virre jahutatud 18C kraadini, virre kääritusnõusse lastud, kääritusnõu virde hapnikuga rikastamiseks läbi raputatud ja pärm lisatud. Kokku tuli 24.8 liitrit virret, mille erikaal on 13Brix WRI e 1048g/l.
Selleks ajaks kui pärm lisatud sai, oli virde temperatuur tõusnud jälle 20.6C kraadini.
20:21 said nõud pestud ja asjad koristatud - ajakulu kokku 6 tundi ja 21 minutit.

Meskimise efektiivusus tuli 81.3%, pruulikoja efektiivsus Kui lõpp-erikaal tuleb 1.011g/l siis peaks alkoholi tulema 4.9% mahu järgi.

Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks 19C kraadi juurde keldrisse käärima. Keldris ongi juba 19C kraadi. Kui keldris temperatuur langema peaks siis läheb küttekeha ümber nõu ja vana jope soojustuseks ümber.

18.08.2018 läks 19 liitrit õlut kegi, 4.5 liitrit koos 28g kääritussuhkruga pudelitesse. Erikaal oli 1.013, alkoholi oli seega tekkinud 4.6% mahu järgi. Õlu tundus juba päris maitsev. Õlu jääb nüüd 28 päevaks keldrisse ca 18C kraadi juurde järelvalmima ja karboniseeruma. Valmimispäev on 15.09.2018.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga