47. pruul 13. linnastest pruulitud Teine Jaan
13.10.2019 tegime oma 47., samas kolmeteistkümnenda linnastest pruulitud õlle - Teine Jaan, mis sai inspiratsiooni meie 45. pruulist nimega Väike Jaan. Kuna Väikse Jaani komplektis oli Kölsh pärm siis uurisin natuke rohkem selle stiili kohta ja selgus, et see peaks hulga heledam olema. Humalat oli veel järgi ja Kölni pärmi kahju kraanikausist alla lasta siis timmisin seda retsepti oma äranägemise järgi nii heledaks kui oskasin. Kuna stiil näeb ette briljantselt selget jooki siis kasutan ka seekord Irish Mossi.
Retsept 25 liitrile:
5.0kg Pilsner 3 EBC (Weyermann)
0.4kg Carahell 25 EBC (Weyermann)
15g Hüll Melon 7.5% pellet 60min
30g Hüll Melon 7.5% pellet 10min
Lallemand LalBrew® Köln kuivpärm (taaskasutatud).
Õlu sai pruulitud garaažis. Õues oli temperatuur 11C kraadi. Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud. Vee kuumutamiseks ja virde keetmiseks kasutasin keedupotti monteeritud 3500W elektriküttekeha, mida tüürisin PID termoregulaatoriga. Kasutan ka humalakorvi, mis aitab setet keedunõus vähendada.
Eelmisel õhtul jahvatasin linnased.
13:50 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
14:30 meskimise algus. 5.4kg linnaseid läks 18.5l 74-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 3.3g kipsi, 1g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 66.5*C.
14:45 mõõdan happesust, saan pH 5.2.
15:00 panen sooja 19 liitrit loputusvett, millele lisan 3.4g kipsi, 1g mõrusoola ja 1ml 80-protsendilist piimhapet.
15:30 alustan loputust 19l 75-kraadise veega.
16:10 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
16:40 läks virre keema, lisan humalakorvi 15g Hüll Melon humalagraanuleid.
17:30 lisan humalakorvi 30g Hüll Melon humalagraanuleid, 5.5g Irish Mossi ja panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi pole ma iga kord kasutanud sest mul on jäänud mulje, et sellest tekib kohutavalt kohev sete aga kuna 44. laar ei taha kuidagi selgeks minna siis tuleb ikka panna kuna stiil nõuab kristallselget jooki.
17:50 alustan jahutamist, mis kestab kuni 18:11. Lasen enne kääritusnõusse laskmist virdel settida.
18:25 lasen virde kääritusnõusse. Virre on jahutatud 20C kraadini.
18:45 lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks.
Kokku tuli kääritusnõusse 26 liitrit virret erikaaluga 1046g/l.
19:25 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks trepikotta käärima. Temperatuur on 17C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.011, alkoholi seega 4.6% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 21 IBU, värv 8 EBC.
Materjali maksumus 24 liitri valmistoodangu jaoks kokku 12€, lisaks varasema paari euro asemel gaasile ainult 0.9€ elektrile. Liitri hind tuleb seega ca 0.54€, poole liitri hind 0.27€, kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
27.10.2019 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaaluks tuli 1.004g/ml, alkoholi seega 5.5% mahu järgi. Karboniseerimiseks lahustasin keevas vees 136g suhkrut. Valmis peaks õlu olema 24. novembril.
Retsept 25 liitrile:
5.0kg Pilsner 3 EBC (Weyermann)
0.4kg Carahell 25 EBC (Weyermann)
15g Hüll Melon 7.5% pellet 60min
30g Hüll Melon 7.5% pellet 10min
Lallemand LalBrew® Köln kuivpärm (taaskasutatud).
Eelmisel õhtul jahvatasin linnased.
13:50 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
14:30 meskimise algus. 5.4kg linnaseid läks 18.5l 74-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 3.3g kipsi, 1g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 66.5*C.
14:45 mõõdan happesust, saan pH 5.2.
15:00 panen sooja 19 liitrit loputusvett, millele lisan 3.4g kipsi, 1g mõrusoola ja 1ml 80-protsendilist piimhapet.
15:30 alustan loputust 19l 75-kraadise veega.
16:10 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
16:40 läks virre keema, lisan humalakorvi 15g Hüll Melon humalagraanuleid.
17:30 lisan humalakorvi 30g Hüll Melon humalagraanuleid, 5.5g Irish Mossi ja panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi pole ma iga kord kasutanud sest mul on jäänud mulje, et sellest tekib kohutavalt kohev sete aga kuna 44. laar ei taha kuidagi selgeks minna siis tuleb ikka panna kuna stiil nõuab kristallselget jooki.
17:50 alustan jahutamist, mis kestab kuni 18:11. Lasen enne kääritusnõusse laskmist virdel settida.
18:25 lasen virde kääritusnõusse. Virre on jahutatud 20C kraadini.
18:45 lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks.
Kokku tuli kääritusnõusse 26 liitrit virret erikaaluga 1046g/l.
19:25 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks trepikotta käärima. Temperatuur on 17C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.011, alkoholi seega 4.6% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 21 IBU, värv 8 EBC.
Materjali maksumus 24 liitri valmistoodangu jaoks kokku 12€, lisaks varasema paari euro asemel gaasile ainult 0.9€ elektrile. Liitri hind tuleb seega ca 0.54€, poole liitri hind 0.27€, kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
27.10.2019 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaaluks tuli 1.004g/ml, alkoholi seega 5.5% mahu järgi. Karboniseerimiseks lahustasin keevas vees 136g suhkrut. Valmis peaks õlu olema 24. novembril.
Kommentaarid
Postita kommentaar