45. pruul 12. linnastest pruulitud Väike Jaan

14.09.2019 tegime oma 45., samas kaheteistkümnenda linnastest pruulitud õlle - Väike Jaan. Seda retsepti pole varem proovinud. Pärmi järgi võiks arvata, et tegu võiks olla Kölsch eiliga, kuigi tumedavõitu selle stiili kohta. Isegi kui mõlemad karamell-linnased üldse ära jätta siis selle Viennaga üksigi oleks tumedavõitu. Seega Vienna asemel võiks olla Pilsner või Pale linnas. Kuna stiil näeb ette briljantselt selget jooki siis kasutan üle pika aja jälle Irish Mossi.

Retsept 25 liitrile:
5.0kg Vienna 8-10 EBC (IREKS)
0.3kg Carahell 20-30 EBC (Weyermann)
0.3kg Carared 40-60 EBC (Weyermann)
50g Hüll Melon 7.5% pellet 60min
Lallemand LalBrew® Köln kuivpärm.

Õlu sai pruulitud garaažis. Õues oli temperatuur 14C kraadi. Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud. Uuendusena kasutasin vee kuumutamiseks ja virde keetmiseks gaasipõleti asemel keedupotti monteeritud 3500W elektriküttekeha, mille võimsust reguleerin pingeregulaatoriga. Nüüd vooderdasin oma keedunõu 10mm vahtkummiga, et kuumust veelgi kokku hoida. Kasutan ka humalakorvi, mis aitab setet keedunõus vähendada.

Eelmisel õhtul jahvatasin linnased. 
12:45 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
13:15 meskimise algus. 5.6kg linnaseid läks 18l 73-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 1g kipsi, 0.8g mõrusoola ja 1.5ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 65.5*C.
13:35 mõõdan happesust, saan pH 5.3, temperatuur on 64.5C. 
13:50 panen sooja 18 liitrit loputusvett, millele lisan 1g kipsi, 0.8g mõrusoola.
14:15 alustan loputust 18l 75-kraadise veega.
14:35 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
15:05 läks virre keema, lisan Hüll Melon humalagraanulid.
16:00 lisan humalakorvi 5g Irish Mossi ja panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi pole ma iga kord kasutanud sest mul on jäänud mulje, et sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:12 alustan jahutamist, mis kestab kuni 16:25. Lasen enne kääritusnõusse laskmist virdel settida.
16:45 lasen virde kääritusnõusse. Virre on jahutatud 22C kraadini. Lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli kääritusnõusse 23.5 liitrit virret erikaaluga 1052g/l. 
18:00 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.25 tundi. 

Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur 17C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.012, alkoholi seega 5.3% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 24 IBU, värv 15 EBC.
Materjali maksumus 22.5 liitri valmistoodangu jaoks kokku 14€, lisaks varasema paari euro asemel gaasile ainult 0.9€ elektrile. Liitri hind tuleb seega ca 0.66€, poole liitri hind 0.33€, kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.

Nojah, nüüd kui õlu tehtud, leidsin, et panin humalatega võssa. Mingil põhjusel jäid märkamata originaalretsepti humala lisamise soovitused. Nägin ainult 50g ja millegi pärast arvasin, et see on kõik 60 minuti peal. BeerSmithi järgi oleks niimoodi liiga mõru tulnud, vähendasin kogust 30 grammi peale aga alles nüüd märkasin, et originaalretseptis oli 15g@60min ja 35g@10min.

Villimispäev võiks olla 28.septembri paiku

15.09.2019 mõtlesin, et ikka liiga kange tuleb see õlu ja lisasin kääritusnõusse 1.5L keedetud jahutatud vett. Tulemuseks 25L virret arvutusliku erikaaluga 1.049g/ml, alkoholi peaks tulema 4.9 mahuprotsenti.

28.09.2019 sai õlu villitud. Erikaal oli 1.011g/ml, alkoholi seega tekkinud 5.0% mahu järgi. Karboniseerimiseks lisasin 83 grammi pruulimissuhkrut. 19 liitrit läks kegi, 5 liitrit pooleliitristesse pudelitesse. Õlu jääb nüüd paariks nädalaks kööki karboniseeruma, seejärel veel paariks nädalaks keldrisse. Valmis peaks õlu saama 26. oktoobriks.

3.10.2019 on õlu valmis. Päris kenasti vahutab ja maitse pole ka viga. Vienna linnastest vist on üsna tugev maitse. Melon humal lisab meeldivat värsket lõhna.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga