42. pruul 10. linnastest pruulitud Bond's ESB
25.07.2019 tegime oma 42., samas kümnenda linnastest pruulitud õlle - Bond's ESB. ESB tähendab Extra Special/Strong Bitter. ESB peaks olema keskmise kangusega mõrkjas inglise ale. Sama retsepti kuigi teise humalaga oleme korra varemgi teinud ja tulemusega rahule jäänud.

Retsept 20 liitrile:
Õlu sai pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud.
12:30 alustan asjade tassimist garaaži. Tõin kõigepealt ainult poti ja gaasipõleti ja lasin 15 liitrit vett potti.
12:40 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad, jahvatan linnased.
13:30 meskimise algus. 5kg linnaseid läks 15l 73-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.88g kipsi, 0.69g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 66.3*C, pH 5.3.
Umbes poole aja peal vaatasin, et temperatuur on madalavõitu. Lasin umbes liitri virret välja. Kuumutasin selle väikses potis keemiseni ja valasin tagasi meskimisnõusse. Seega - peaaegu decoction.
14:20 teen jooditesti, mis näitab, et kogu tärklis on suhkruks muudetud. Selleks ajaks on pH 5.35, temperatuur 62C. Alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.85g kipsi, 0.66g mõrusoola.
15:02 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 26 liitrit virret erikaaluga 1.052 e 13.2Brix.
15:46 läks virre keema, lisan Perle humalagraanulid.
16:35 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:46 alustan jahutamist
17:30 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Lisasin ca 0.5 liitrit vett. Kokku tuli kääritusnõusse 20.2 liitrit virret erikaaluga 1058g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
18:25 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 6 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur juba 19C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.012, alkoholi seega 5.7% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 31 IBU, värv 31 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 10€, lisaks paari euro jagu gaasile. Pärm on taaskasutatud ja humalapakist kasutasin ainult poole. Liitri hind tuleb seega ca 0.63€, poole liitri hind 0.32€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
8.08.2019 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaal oli 1.010g/ml, alkoholi seega 6.4% mahu järgi. Karboniseerimiseks lahustasin keevas vees 125g lauasuhkrut. Kokku sai 39 pooleliitrist pudelit ehk 19.5 liitrit. Õlu peaks valmis saama 5.09.2019.
Retsept 20 liitrile:
- 4.5kg Pale Ale (Weyermann)
- 0.2kg CaraHell (Weyermann)
- 0.2kg CaraMunich III (Weyermann)
- 0.1kg Carafa Special I (Weyermann)
- 50g Perle 5% pellet 60min
- Safale US-05 pärm (taaskasutatud). Tegelikult oleks õigem inglise ale pärm, näiteks Safale S-04.
Õlu sai pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud.
12:30 alustan asjade tassimist garaaži. Tõin kõigepealt ainult poti ja gaasipõleti ja lasin 15 liitrit vett potti.
12:40 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad, jahvatan linnased.
13:30 meskimise algus. 5kg linnaseid läks 15l 73-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.88g kipsi, 0.69g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 66.3*C, pH 5.3.
Umbes poole aja peal vaatasin, et temperatuur on madalavõitu. Lasin umbes liitri virret välja. Kuumutasin selle väikses potis keemiseni ja valasin tagasi meskimisnõusse. Seega - peaaegu decoction.
14:20 teen jooditesti, mis näitab, et kogu tärklis on suhkruks muudetud. Selleks ajaks on pH 5.35, temperatuur 62C. Alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.85g kipsi, 0.66g mõrusoola.
15:02 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 26 liitrit virret erikaaluga 1.052 e 13.2Brix.
15:46 läks virre keema, lisan Perle humalagraanulid.
16:35 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:46 alustan jahutamist
17:30 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Lisasin ca 0.5 liitrit vett. Kokku tuli kääritusnõusse 20.2 liitrit virret erikaaluga 1058g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
18:25 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 6 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur juba 19C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.012, alkoholi seega 5.7% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 31 IBU, värv 31 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 10€, lisaks paari euro jagu gaasile. Pärm on taaskasutatud ja humalapakist kasutasin ainult poole. Liitri hind tuleb seega ca 0.63€, poole liitri hind 0.32€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
8.08.2019 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaal oli 1.010g/ml, alkoholi seega 6.4% mahu järgi. Karboniseerimiseks lahustasin keevas vees 125g lauasuhkrut. Kokku sai 39 pooleliitrist pudelit ehk 19.5 liitrit. Õlu peaks valmis saama 5.09.2019.
Kommentaarid
Postita kommentaar