42. pruul 10. linnastest pruulitud Bond's ESB

25.07.2019 tegime oma 42., samas kümnenda linnastest pruulitud õlle - Bond's ESB. ESB tähendab Extra Special/Strong Bitter. ESB peaks olema keskmise kangusega mõrkjas inglise ale. Sama retsepti kuigi teise humalaga oleme korra varemgi teinud ja tulemusega rahule jäänud.

Retsept 20 liitrile:

  • 4.5kg Pale Ale (Weyermann)
  • 0.2kg CaraHell (Weyermann)
  • 0.2kg CaraMunich III (Weyermann)
  • 0.1kg Carafa Special I (Weyermann)
  • 50g Perle 5% pellet 60min
  • Safale US-05 pärm (taaskasutatud). Tegelikult oleks õigem inglise ale pärm, näiteks Safale S-04.


Õlu sai pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud.

12:30 alustan asjade tassimist garaaži. Tõin kõigepealt ainult poti ja gaasipõleti ja lasin 15 liitrit vett potti.
12:40 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad, jahvatan linnased.
13:30 meskimise algus. 5kg linnaseid läks 15l 73-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.88g kipsi, 0.69g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 66.3*C, pH 5.3.
Umbes poole aja peal vaatasin, et temperatuur on madalavõitu. Lasin umbes liitri virret välja. Kuumutasin selle väikses potis keemiseni ja valasin tagasi meskimisnõusse. Seega - peaaegu decoction.
14:20 teen jooditesti, mis näitab, et kogu tärklis on suhkruks muudetud. Selleks ajaks on pH 5.35, temperatuur 62C. Alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.85g kipsi, 0.66g mõrusoola.
15:02 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 26 liitrit virret erikaaluga 1.052 e 13.2Brix.
15:46 läks virre keema, lisan Perle humalagraanulid.
16:35 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:46 alustan jahutamist
17:30 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Lisasin ca 0.5 liitrit vett. Kokku tuli kääritusnõusse 20.2 liitrit virret erikaaluga 1058g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
18:25 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 6 tundi.

Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur juba 19C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.012, alkoholi seega 5.7% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 31 IBU, värv 31 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 10€, lisaks paari euro jagu gaasile. Pärm on taaskasutatud ja humalapakist kasutasin ainult poole. Liitri hind tuleb seega ca 0.63€, poole liitri hind 0.32€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.

8.08.2019 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaal oli 1.010g/ml, alkoholi seega 6.4% mahu järgi. Karboniseerimiseks lahustasin keevas vees 125g lauasuhkrut. Kokku sai 39 pooleliitrist pudelit ehk 19.5 liitrit. Õlu peaks valmis saama 5.09.2019.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga