26. pruul 8. linnastest pruulitud Bond's ESB
24.11.2018 Tegime oma 26-nda, samas kaheksanda linnastest pruulitud õlle - Bond's ESB. ESB tähendab Extra Special/Strong Bitter. ESB peaks olema keskmise kangusega mõrkjas inglise ale. Seda retsepti pole varem proovinud.
Retsept
13:15 alustan asjade tassimist garaaži
13:45 alustan meskimisvee soojendamist, kaalun soolad, jahvatan linnased.
14:25 meskimise algus. 5kg linnaseid läks 16l 75-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.9g kipsi, 0.7g mõrusoola ja 3ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 68*C, pH 5.2.
15:25 on meskimise aeg läbi. Selleks ajaks on pH 5.35, temperatuur 62C. Alustan loputust 14.4l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.8g kipsi, 0.6g mõrusoola ja 1ml piimhapet.
15:50 oli loputamine ja nõrutamine umbes poole peal, alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 26.1 liitrit virret erikaaluga 1.045.
16:20 läks virre keema, Bramling Cross humalagraanulid said juba nõrutamise ajal virdesse lisatud.
17:10 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete. Eks paistab, kui palju see lõpptulemust hägusemaks teeb.
17:20 alustan jahutamist
17:45 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan paar tundi veega ligunenud pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli kääritusnõusse 20.2 liitrit virret erikaaluga 1053g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
19:00 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.75 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Kuna keldris on temperatuur juba 12C kandis siis sai ümber nõu pandud temperatuuriandur ja küttekeha, mis alla 18C puhul nõud soojendab. Lisaks on nõul vana jope soojustuseks ümber. Lõpp-erikaalu on oodata 1.013, alkoholi seega 5.3% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 35 IBU, värv 31 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 14€, lisaks paari euro jagu gaasile. Liitri hind tuleb seega ca 0.84€, poole liitri hind 0.42€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
Paari päeva pärast vedasin kääritusnõu ikka üles kööki kus põrandal püsib temperatuur 20-21C kandis. Keldris on juba 8 kraadi - küttekeha uhas juba pidevalt.
5.12.2018 Kuna õhulukk oli juba väga rahulikuks jäänud siis otsustasin õlle ära villida. Erikaal tuli 1.010, alkoholi seega 5.7% mahu järgi. Enamus õlut mahtus kegi, ainult üks 0.33-liitrine pudel tuli lisaks. Karboniseerimiseks lahustasin 70g kääritussuhkrut sortsus keevas vees. Kuna irish mossi ei kasutanud siis jäi setet kääritusnõu põhja ainult 1 liitri jagu.
Pärmiläga panin ka ühte desinfitseeritud pudelisse. Kuna mul on üks BulletBrew kit veel keldris ootel siis plaanin selle pärmi selle kiti juures ära kasutada. Väärt pärm ikkagi - US-05.
12.12.2018 läks õlu keldrisse. Valmis peaks õlu saama 5.jaanuariks.
5.01.2019 võib õlle valmis olevaks lugeda. Värv punakaspruun, üsna selge. Hele-hele-beežikas vaht püsib üsna kenasti. Maitse algul kergelt röstine-karamelline, mis hiljem asendub humala mõrudusega. Sai päris mõnus.
2.02.2019 lasin kegist viimase kannu. Eelmisele sissekandele võiks lisada, et nüüdseks on õlu täiesti selge kuigi ma ei kasutanud ühtegi selitusvahendit - ei Irish Mossi, želatiini ega midagi muud. Paistab sedasi, et pole ka edaspidi mõtet selitajaid kasutada.
Retsept
- 4.5kg Pale Ale (Weyermann)
- 0.2kg CaraHell (Weyermann)
- 0.2kg CaraMunich III (Weyermann)
- 0.1kg Carafa Special I (Weyermann)
- 50g Bramling Cross 5% pellet esimesse virdesse
- Safale US-05 kuivpärm
13:15 alustan asjade tassimist garaaži
13:45 alustan meskimisvee soojendamist, kaalun soolad, jahvatan linnased.
14:25 meskimise algus. 5kg linnaseid läks 16l 75-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.9g kipsi, 0.7g mõrusoola ja 3ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 68*C, pH 5.2.
15:25 on meskimise aeg läbi. Selleks ajaks on pH 5.35, temperatuur 62C. Alustan loputust 14.4l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.8g kipsi, 0.6g mõrusoola ja 1ml piimhapet.
15:50 oli loputamine ja nõrutamine umbes poole peal, alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 26.1 liitrit virret erikaaluga 1.045.
16:20 läks virre keema, Bramling Cross humalagraanulid said juba nõrutamise ajal virdesse lisatud.
17:10 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete. Eks paistab, kui palju see lõpptulemust hägusemaks teeb.

17:45 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan paar tundi veega ligunenud pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli kääritusnõusse 20.2 liitrit virret erikaaluga 1053g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
19:00 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.75 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Kuna keldris on temperatuur juba 12C kandis siis sai ümber nõu pandud temperatuuriandur ja küttekeha, mis alla 18C puhul nõud soojendab. Lisaks on nõul vana jope soojustuseks ümber. Lõpp-erikaalu on oodata 1.013, alkoholi seega 5.3% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 35 IBU, värv 31 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 14€, lisaks paari euro jagu gaasile. Liitri hind tuleb seega ca 0.84€, poole liitri hind 0.42€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
Paari päeva pärast vedasin kääritusnõu ikka üles kööki kus põrandal püsib temperatuur 20-21C kandis. Keldris on juba 8 kraadi - küttekeha uhas juba pidevalt.
5.12.2018 Kuna õhulukk oli juba väga rahulikuks jäänud siis otsustasin õlle ära villida. Erikaal tuli 1.010, alkoholi seega 5.7% mahu järgi. Enamus õlut mahtus kegi, ainult üks 0.33-liitrine pudel tuli lisaks. Karboniseerimiseks lahustasin 70g kääritussuhkrut sortsus keevas vees. Kuna irish mossi ei kasutanud siis jäi setet kääritusnõu põhja ainult 1 liitri jagu.
Pärmiläga panin ka ühte desinfitseeritud pudelisse. Kuna mul on üks BulletBrew kit veel keldris ootel siis plaanin selle pärmi selle kiti juures ära kasutada. Väärt pärm ikkagi - US-05.
12.12.2018 läks õlu keldrisse. Valmis peaks õlu saama 5.jaanuariks.
5.01.2019 võib õlle valmis olevaks lugeda. Värv punakaspruun, üsna selge. Hele-hele-beežikas vaht püsib üsna kenasti. Maitse algul kergelt röstine-karamelline, mis hiljem asendub humala mõrudusega. Sai päris mõnus.
2.02.2019 lasin kegist viimase kannu. Eelmisele sissekandele võiks lisada, et nüüdseks on õlu täiesti selge kuigi ma ei kasutanud ühtegi selitusvahendit - ei Irish Mossi, želatiini ega midagi muud. Paistab sedasi, et pole ka edaspidi mõtet selitajaid kasutada.
Kommentaarid
Postita kommentaar