35. pruul osalise keeduga Citra Pale Ale ekstraktist

23.04.2019 sai tehtud 35. pruul. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka  varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.

Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:

3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
200 g pruulimissuhkrut
25 g Citra 12.6% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud). Ameerika humalaga oleks muidugi ameerika pärm paremini sobinud aga kuna mul oli neljanda ringi S-04 käepärast siis kasutasin seda.

22:30 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Panin ekstraktipurgid kuuma vette soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin ühe purgi linnaseekstrakti.
23:18 oli vesi soojenenud keemiseni.  Lisasin esimesed 20g humalat.
23:48 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja järgmised 5g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
00:01 alustan jahutamist.
00:10 olen jahutanud virde 32C kraadini, valanud selle kääritusnõusse ja lisanud kraanivett 20 liitri märgini.
Häda ja viletsust! Lisasin külma kraanivee asemel sooja ja temperatuur on oodatud 19 kraadi asemel 28! Vee kogus juba käes, midagi lisada enam ei saanud. Lasin siis külma kraanivett mööda kääritusnõu külge joosta. Nii sain temperatuuri 26C kraadini.
Erikaalu mõõtsin 1.046g/ml.
Pärm lisatud ja vesilukk paigas.
01:06 nõud pestud.

Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). Pärmi sain seekord taaskasutada ja seetõttu sai see laar ca 3 eurot odavam. 100-grammisest humalapakist kasutasin seekord ainult veerand ära sest tegu oli väga kõrge alfa-hapete sisaldusega humalaga ja eelmine laar sai minu jaoks liiga humalane. Seega veel üks euro laari maksumusest maha. Mõrusus peaks tulema 27 IBU, kangust on oodata 4.9% kanti.

Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 7. maini. Kevad on saabunud ja päike küpsetab. Tundub, et see laar jääb sel kevadel viimaseks, mida köögis kääritan sest kääritusnõu temperatuur kipub juba 23 kraadi juurde.

5.05.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaal oli 1.011g/ml, alkoholi seega 4.6% mahu järgi. Karboniseerimiseks lisasime 70g kuumas vees lahustatud pruulimissuhkrut.

19.05.2019 läks õlu keldrisse. Järgmisel päeval lisasin teelusikatäie vees lahustatud želatiini.

3.06.2019 õlu on juba päris selge. Ilusa heleda vahuga, vaskjat värvi. Üsna arvestatava humalamõruga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga