33. pruul osalise keeduga Citra Pale Ale ekstraktist
23.03.2019 sai tehtud 33. pruul. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
Kuna päevakava ei lasknud ühe hooga õlut valmis teha siis alustuseks võtsin pärmi külmkapist välja, sättisin asjad valmis ja soojendasin 9 liitrit vett. 200g kuiv-linnaseekstrakti lahustasin külmas vees (see ongi hea natuke segada ja jätta lihtsalt seisma, siis lahustub mõne aja jooksul ise lõpuni ära). Vedela linnaseekstrakti purgid panin kuumavee potti soojenema. Siis pidin vahepeal kodust ära käima ja tagasi tulles jätkasin juba seisust, kus vesi oli juba umbes 60 kraadi soe, kääritusnõu jm vahendid desinfitseeritud.
16:50 jätkasin vee soojendamist.
17:10 oli vesi keema tõusnud. Lisasin ühe purgi linnaseekstrakti ja esimesed 28g humalat.
17:35 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, vees lahustatud 200g kuiv-linnaseekstrakti ja järgmised 11g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
17:52 alustan jahutamist.
18:22 olen jahutanud virde 32C kraadini, valanud selle läbi desinfitseeritud metallsõela ja suure lehtri kääritusnõusse ja lisanud külma kraanivett 20 liitri märgini, mille järel oli virde temperatuur 19C kraadi. Erikaalu mõõtsin 1.049g/ml. Lisasin pärmi ja paigaldasin vesiluku.
18:46 olid nõud ka pestud.
Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). Pärmi sain seekord taaskasutada ja seetõttu sai see laar ca 3 eurot odavam. 100-grammisest humalapakist kasutasin ka ainult pool ära sest tegu oli kõrge alfa-hapete sisaldusega humalaga. Mõrusus peaks olema 36 IBU, kangust on oodata 4.9% kanti. Kui kuiv-linnaseekstrakt ära jätta, peaks kangus tulema 4.3% ABV.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale, ca 20C kraadi juurde käima 6. aprillini.
Viimane 11g humalaid on plaanis lisada peale 7 päeva kui põhiline k äärimine on möödas st 30.03.
6.04.2019 oli õlle erikaal 1.011, täpselt nagu ÕlleSepp oli pakkunud. Alkoholi seega 5% mahu järgi. Õlu sai villitud kegi, karboniseerimiseks 65g keevas vees lahustatud
pruulimissuhkrut. Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks kööki karboniseeruma, seejärel 20.04.2019 kaheks nädalaks keldrisse järelvalmima.
Õlu jäi suhteliselt hägune, nagu need vähese keedu ja hilise humalaga kipuvad jääma. Lisasin teelusikatäie külmas vees leotatud, siis pea keemiseni kuumutatud želatiini ja mõne päeva pärast oli õlu päris selge.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
- 3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
- 200 g heledat kuiv-linnaseekstrakti (võib ka ära jätta või asendada sama koguse suhkruga)
- 50 g Citra 12.6% humalagraanuleid
- Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud). Ameerika humalaga oleks muidugi ameerika pärm paremini sobinud aga kuna mul oli komanda ringi S-04 käepärast siis kasutasin seda.
Kuna päevakava ei lasknud ühe hooga õlut valmis teha siis alustuseks võtsin pärmi külmkapist välja, sättisin asjad valmis ja soojendasin 9 liitrit vett. 200g kuiv-linnaseekstrakti lahustasin külmas vees (see ongi hea natuke segada ja jätta lihtsalt seisma, siis lahustub mõne aja jooksul ise lõpuni ära). Vedela linnaseekstrakti purgid panin kuumavee potti soojenema. Siis pidin vahepeal kodust ära käima ja tagasi tulles jätkasin juba seisust, kus vesi oli juba umbes 60 kraadi soe, kääritusnõu jm vahendid desinfitseeritud.
16:50 jätkasin vee soojendamist.
17:10 oli vesi keema tõusnud. Lisasin ühe purgi linnaseekstrakti ja esimesed 28g humalat.
17:35 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, vees lahustatud 200g kuiv-linnaseekstrakti ja järgmised 11g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
17:52 alustan jahutamist.
18:22 olen jahutanud virde 32C kraadini, valanud selle läbi desinfitseeritud metallsõela ja suure lehtri kääritusnõusse ja lisanud külma kraanivett 20 liitri märgini, mille järel oli virde temperatuur 19C kraadi. Erikaalu mõõtsin 1.049g/ml. Lisasin pärmi ja paigaldasin vesiluku.
18:46 olid nõud ka pestud.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale, ca 20C kraadi juurde käima 6. aprillini.

6.04.2019 oli õlle erikaal 1.011, täpselt nagu ÕlleSepp oli pakkunud. Alkoholi seega 5% mahu järgi. Õlu sai villitud kegi, karboniseerimiseks 65g keevas vees lahustatud
pruulimissuhkrut. Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks kööki karboniseeruma, seejärel 20.04.2019 kaheks nädalaks keldrisse järelvalmima.
Õlu jäi suhteliselt hägune, nagu need vähese keedu ja hilise humalaga kipuvad jääma. Lisasin teelusikatäie külmas vees leotatud, siis pea keemiseni kuumutatud želatiini ja mõne päeva pärast oli õlu päris selge.
Kommentaarid
Postita kommentaar