23. pruul 7. linnastest pruulitud Suvine Pale Ale
6.10.2018 Tegime oma 23-nda, samas seitsmenda linnastest pruulitud õlle - Suvine Pale Ale. Sama retsepti oleme varemgi teinud ja tulemusega rahule jäänud.
Retsept
19:30 on virre jahutatud 17C kraadini. Lasen virde kääritusnõusse, raputan kääritusnõud virde hapnikuga rikastamiseks ja lisan pärmi. Kokku tuli kääritusnõusse 25.2 liitrit virret, mille erikaal on 1053g/l.
21:00 said nõud pestud ja ruum koristatud - ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Kuna keldris on temperatuur juba 13C kandis siis sai ümber nõu pandud temperatuuriandur ja küttekeha, mis alla 18C puhul nõud soojendab. Paari-kolme päeva pärast, kui suurem käimine läbi, siis läheb nõule vana jope soojustuseks ümber. Kohe ei pane jopet sellepärast, et esimeste päevade intensiivne käärimine tõstaks muidu temperatuuri liiga kõrgele.
21.10.2018 oli õlle erikaal 1012g/l. Alkoholi tekkis seega mahu järgi 5.4%. Karboniseerimiseks lahustasime keevas vees 150 grammi pruulimissuhkrut. Villisime 19 liitrit õlut kegi ja 4.5 liitrit pooleliitristesse pudelitesse. Kääritusnõus oli ligi 2.5 liitrit setet. Ei maksa vist ikka edaspidi Irish Mossi kasutada - see teeb nii koheva sette, mida ei õnnestu kuidagi keedunõusse jätta.
24.11.2018 Õlu on kenasti valmis saanud. Üpris selge (kuigi mitte päris). Maitse mõnus kerge, suvine nagu nimi ütleb. Ma ei tea, mida ma valesti teen aga vahuga on mul probleeme - väike ja ei seisa :p
5.12.2018 õlut on järgi veel paar pudelit. Alles nüüd, kaks kuud pruulimisest, on õlu läinud täiesti selgeks.
Retsept
- 4.8kg Simpsons Extra Pale Ale
- 0.3kg Weyermann CaraRed
- 0.3kg Weyermann CaraPils
- 30g Bramling Cross 5% pellet @60min
- 20g Bramling Cross 5% pellet @10min
- Lallemand Nottingham kuivpärm
Seegi kord sai õlu pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Õues oli täna 9 -10 kraadi. Sellise temperatuuri juures oli veel päris mõnus toimetada. Seegi kord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 18.6l vett, hiljem loputasin 17l veega.
15:22 alustan meskimisvee soojendamist
16:00 meskimise algus. 5.4kg linnaseid läks 18.6l 76-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 4.3g kipsi, 2.8g kaltsiumkloriidi, 2.3g mõrusoola ja 5ml 80-protsendilist piimhapet.
16:30 mõõdan meski pH 5.26, temperatuur 66C.
17:10 alustan loputust 17l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 3.9g kipsi, 2.6g kaltsiumkloriidi ja 2.1g mõrusoola. Loputusveele enam hapet ei lisanud kuna meski sai juba niigi natuke liiga happeline.
Olin loputamise ja nõrutamisega valmis ja alustasin virde kuumutamist keetmiseks. Olin kogunud 31.2 liitrit virret erikaaluga 1.045.
17:10 alustan loputust 17l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 3.9g kipsi, 2.6g kaltsiumkloriidi ja 2.1g mõrusoola. Loputusveele enam hapet ei lisanud kuna meski sai juba niigi natuke liiga happeline.
Olin loputamise ja nõrutamisega valmis ja alustasin virde kuumutamist keetmiseks. Olin kogunud 31.2 liitrit virret erikaaluga 1.045.
18:09 läks virre keema, lisan 30g Bramling Cross humalagraanuleid
19:00 lisan 25g Bramling Cross humalagraanuleid, 10g Irish Mossi ja panen jahutusspiraali sisse
19:10 alustan jahutamist
21:00 said nõud pestud ja ruum koristatud - ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Kuna keldris on temperatuur juba 13C kandis siis sai ümber nõu pandud temperatuuriandur ja küttekeha, mis alla 18C puhul nõud soojendab. Paari-kolme päeva pärast, kui suurem käimine läbi, siis läheb nõule vana jope soojustuseks ümber. Kohe ei pane jopet sellepärast, et esimeste päevade intensiivne käärimine tõstaks muidu temperatuuri liiga kõrgele.
21.10.2018 oli õlle erikaal 1012g/l. Alkoholi tekkis seega mahu järgi 5.4%. Karboniseerimiseks lahustasime keevas vees 150 grammi pruulimissuhkrut. Villisime 19 liitrit õlut kegi ja 4.5 liitrit pooleliitristesse pudelitesse. Kääritusnõus oli ligi 2.5 liitrit setet. Ei maksa vist ikka edaspidi Irish Mossi kasutada - see teeb nii koheva sette, mida ei õnnestu kuidagi keedunõusse jätta.
24.11.2018 Õlu on kenasti valmis saanud. Üpris selge (kuigi mitte päris). Maitse mõnus kerge, suvine nagu nimi ütleb. Ma ei tea, mida ma valesti teen aga vahuga on mul probleeme - väike ja ei seisa :p
5.12.2018 õlut on järgi veel paar pudelit. Alles nüüd, kaks kuud pruulimisest, on õlu läinud täiesti selgeks.
Kommentaarid
Postita kommentaar