18. pruul 4. linnastest pruulitud Suvine Pale Ale
12.07.2018 Tegime oma 18-nda, samas neljanda linnastest pruulitud õlle - Suvine Pale Ale.
Retsept
Seegi kord sai õlu pruulitud saunas kuna see tundub selleks majas kõige mõistlikum koht. Seegi kord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 18.6l vett, hiljem loputasin 15l veega.
26.07.2018 Kaks nädalat on täis ja aeg on õlu villida. Villin 19L õlut kegi, sund-gaseerimisele, ülejäänud 5L 0.33L pudelitesse, pooles kruusitäies kuumas vees lahustatud 32g dekstroosiga. Õlu on kuldkollane, maitse veel liiga pärmine, et mingit hinnangut anda. Erikaal 1.010kg/l. Alkoholi on seega tekkinud 5.1% mahu järgi. Kuna kelder on kuuma suvega nii soojaks läinud, üle 18C, siis sai õlle kohe keldrisse järelvalmima viia. Õlu peaks nüüd vähemalt paar nädalat laagerduma, naturaalsele karboniseerimisele jäetud pudelid isegi neli nädalat.
3.09.2018 Suvine Pale Ale on nüüd kenasti valmis saanud. Päris selgeks see õlu ei tahtnudki minna, sellepärast sai proovitud seda želatiiniga selitada.
Želatiiniga selitamine on tegelikult väga lihtne. Segada 1 teelusikatäis želatiini 50ml külmas keedetud vees ja lasta seista. Seejärel kuumutada segu desinfitseerimiseks näiteks mikrolaineahjus ca 70C kraadini. Valada segu kegi, külma õlle hulka. Sulge keg, lase sisse CO2 ja ava mõned korrad ülerõhuklappi, et hapnikust vabaneda. Nüüd raputa natuke kegi, et želatiin seguneks ja jäta paariks ööpäevaks külma seisma. Paari päeva pärast kraanist õlut lastes tuleb esimene kann või paar hägust aga edaspidi juba ilusat selget jooki.
Õlu sai ilus, kuldpruun, peaaegu täiesti selge. Kena valge vahuga, mis püsib üsna hästi ja jätab klaasile vahvad "pitsid". Maitse on mahe - kerge linnas, õrn humal. Usun, et sobib üsna hästi koduõllega esimest tutvust tegevale main-stream õllesõbrale hirmupeletajaks.
Retsept
- 4.8kg Simpsons Extra Pale Ale
- 0.3kg Weyermann CaraRed
- 0.3kg Weyermann CaraPils
- 30g Bramling Cross 5% pellet @60min
- 20g Bramling Cross 5% pellet @10min
- Lallemand Nottingham kuivpärm

15:33 alustan meskimisvee soojendamist
16:08 meskimise algus. 5.4kg linnaseid läks 18.6l 72-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 4.3g kipsi, 2.8g kaltsiumkloriidi, 2.3g mõrusoola ja 6.5ml 80-protsendilist piimhapet.
16:20 mõõdan meski pH 5.2, temperatuur 66C.
17:10 alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 3.5g kipsi, 2.3g kaltsiumkloriidi ja 1.9g mõrusoola. Loputusveele enam hapet ei lisanud kuna meski sai juba niigi natuke liiga happeline.
18:15 olin loputamise ja nõrutamisega valmis ja alustasin virde kuumutamist keetmiseks. Olin kogunud 28 liitrit virret erikaaluga 1.046.
17:10 alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 3.5g kipsi, 2.3g kaltsiumkloriidi ja 1.9g mõrusoola. Loputusveele enam hapet ei lisanud kuna meski sai juba niigi natuke liiga happeline.
18:15 olin loputamise ja nõrutamisega valmis ja alustasin virde kuumutamist keetmiseks. Olin kogunud 28 liitrit virret erikaaluga 1.046.
18:40 läks virre keema, lisan 30g Bramling Cross humalagraanuleid
19:25 lisan 25g Bramling Cross humalagraanuleid ja panen jahutusspiraali sisse
19:42 alustan jahutamist
20:20 on virre jahutatud 24C kraadini. Lasen virde kääritusnõusse, lisan pärmi ja raputan kääritusnõud virde hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli 23 liitrit virret, mille erikaal on 14.2Brix WRI e 1053g/l.
21:05 said nõud pestud ja ruum koristatud - ajakulu kokku 5.5 tundi - terve tund kiirem kui eelmine kord.
21:05 said nõud pestud ja ruum koristatud - ajakulu kokku 5.5 tundi - terve tund kiirem kui eelmine kord.
23:30 vaatasin veel retsepti ja oma märkmed üle ja avastasin, et algne retsept oli ju mõeldud 25-le liitrile, mitte 23-le, pealegi pidi tegu olema "Suvise", st lahjema ja suuremas koguses tarbimist võimaldava õllega. Erikaal 1053g/l oleks aga andnud ilmselt ca 5.2% akoholiga õlle, mille suuremas koguses manustamine päädiks ilmselt hirmsa peavaluga. Seega läksin ja valasin kääritusnõusse 2 liitrit vett lisaks. Kuna pärm juba sees siis erikaalu enam mõõta ei olnud mõtet. Kalkulaatori järgi peaks erikaal olema nüüd 1049g/l ja kogus on nüüd 25 liitrit.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks 19C kraadi juurde käärima. Kuna toas on liiga palav ja keldris juba 18C kraadi kandis siis sai õlu viidud keldrisse käärima. Temperatuuriregulaator ja küttekeha ümber nõu, vana jope soojustuseks üll.
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks 19C kraadi juurde käärima. Kuna toas on liiga palav ja keldris juba 18C kraadi kandis siis sai õlu viidud keldrisse käärima. Temperatuuriregulaator ja küttekeha ümber nõu, vana jope soojustuseks üll.
![]() |
Õlle pudeldusnõusse laskmine |
3.09.2018 Suvine Pale Ale on nüüd kenasti valmis saanud. Päris selgeks see õlu ei tahtnudki minna, sellepärast sai proovitud seda želatiiniga selitada.
Želatiiniga selitamine on tegelikult väga lihtne. Segada 1 teelusikatäis želatiini 50ml külmas keedetud vees ja lasta seista. Seejärel kuumutada segu desinfitseerimiseks näiteks mikrolaineahjus ca 70C kraadini. Valada segu kegi, külma õlle hulka. Sulge keg, lase sisse CO2 ja ava mõned korrad ülerõhuklappi, et hapnikust vabaneda. Nüüd raputa natuke kegi, et želatiin seguneks ja jäta paariks ööpäevaks külma seisma. Paari päeva pärast kraanist õlut lastes tuleb esimene kann või paar hägust aga edaspidi juba ilusat selget jooki.
Õlu sai ilus, kuldpruun, peaaegu täiesti selge. Kena valge vahuga, mis püsib üsna hästi ja jätab klaasile vahvad "pitsid". Maitse on mahe - kerge linnas, õrn humal. Usun, et sobib üsna hästi koduõllega esimest tutvust tegevale main-stream õllesõbrale hirmupeletajaks.
Kommentaarid
Postita kommentaar