19. pruul 2. pakimahla õunasiidri katsetus
19.07.2018 Meie eelmine pakiõunamahla siider tuli üsna vesine kuid otsustasime korra veel proovida. Seekord lisasime mahlale vett palju vähem.
Retsept:
Retsept:
- 8 liitrit paki-õunamahla (Largo)
- 1 liiter vett
- 6.6g pärmi toitainet
- 1/2 eelmise Finlandia õunasiidri kääritusnõu põhja pärmist.
Valasime toasooja mahla 10-liitrissesse kääritusnõusse. Lisaks ühe mahlapaki jagu kraanivett, kolmandiku 20-grammisest pakist pärmi toitainetest (25-le liitrile) ja pool hiljuti villitud Finlandia Õunasiidri pärmilägast. Suhkrut seekord ei pannud üldse.
Hüdromeeter näitas palja mahla erikaaluks 1.040kg/l. Ühe liitri vee lisamisel oleks pidanud arvutuse järgi erikaaluks tulema 1.036kg/l aga millegi pärast näitas hüdromeeter ikka 1.040kg/l. Häda nende viletsate mõõteriistadega! No loeme siis ikka alg-erikaaluks 1.036kg/l. Kui lõpp-erikaal tuleb 0.998kg/l siis peaks alkoholi tekkima 5% mahu järgi.
26.07.2018 Täna sai siidrist proov võetud. Erikaal oli 1.000kg/l. Villima siiski veel ei hakanud. Las ikka olla veel.
01.08.2018 Kahjuks läks nüüd sedasi, et valasime selle laari kraanikausist alla. Asi oli kuidagi täiesti hapuks muutunud. Muud maitset ega lõhna polnudki kui ainult hapu. Arvata võib, et põhjus oli liigses soojuses sest ilmad olid kuumad, temperatuur toas küündis 32C kraadini. Arvasin, et mis see siidrile ikka nii väga teeb. Oleks ju võinud ka keldrisse viia, kus praegu 18C kandis temperatuur.
Üritasime seda magustada laktoosiga ja sorbitooliga aga ikka nii hapu, et pole midagi teha.
Laktoos paistab üldse täiesti mõtetu asi olema. 250g pakk maksis ca 4€ aga magusust on seal nii vähe, et pole ollagi. Isegi kui otse paljast laktoosi või vesilahust maitsed, ainult õrnalt on magus. Kuskilt jäi nagu mulje, et peaks olema 16x magusam kui suhkur aga tundub, et vist on vastupidi.
Et siis sedapidi seekord.
26.07.2018 Täna sai siidrist proov võetud. Erikaal oli 1.000kg/l. Villima siiski veel ei hakanud. Las ikka olla veel.
01.08.2018 Kahjuks läks nüüd sedasi, et valasime selle laari kraanikausist alla. Asi oli kuidagi täiesti hapuks muutunud. Muud maitset ega lõhna polnudki kui ainult hapu. Arvata võib, et põhjus oli liigses soojuses sest ilmad olid kuumad, temperatuur toas küündis 32C kraadini. Arvasin, et mis see siidrile ikka nii väga teeb. Oleks ju võinud ka keldrisse viia, kus praegu 18C kandis temperatuur.
Üritasime seda magustada laktoosiga ja sorbitooliga aga ikka nii hapu, et pole midagi teha.
Laktoos paistab üldse täiesti mõtetu asi olema. 250g pakk maksis ca 4€ aga magusust on seal nii vähe, et pole ollagi. Isegi kui otse paljast laktoosi või vesilahust maitsed, ainult õrnalt on magus. Kuskilt jäi nagu mulje, et peaks olema 16x magusam kui suhkur aga tundub, et vist on vastupidi.
Et siis sedapidi seekord.
Kommentaarid
Postita kommentaar