12. pruul pakimahla õunasiidri katsetus

11.04.2018 kui sai Finlandia Õunasiider villitud siis mõtlesime proovida oma ammust plaani poe õunamahlast ise siidrit teha.
  • 3 liitrit paki-õunamahla (millest 1 oli Põltsamaa ja 2 Säästu õunamahla)
  • 3 liitrit vett
  • 300 g suhkrut lahustatud 300 ml keevas vees
Valasime selle segu lihtsalt eelmise laari Finlandia Õunasiidri kääritusnõusse, pärmisette peale ja segasime läbi.
See Säästu õunamahl tundus väga vesine - ei olnud sellel õiget värvi ega maitset, samas polnud ka öeldud, et tegu oleks mahlajoogiga. Sellest on kahju - oleks ikka tahtnud teha korraliku mahlaga. Praegu tundub, et kraam tuleb vesine.
Refraktomeeter näitas 12 Brix WRI e 10.9P e 1.045kg/l.

19.04.2018 villisime siidri pudelitesse. Refraktomeeter näitas 3.9 Brix WRI e 3.5P e 0.996kg/l. Alkoholi on seega tekkinud 6.2% mahu järgi. Maitse oli päris vesine ja hapu. Mitte mingit magusust ei olnud säilinud. Värvus väga hele. Lisasime karboniseerimiseks 36g suhkrut ja magustamiseks 100ml 70%-list sorbitooli. 

29.04.2018 läks siider keldrisse laagerduma.

20.07.2018 Avasin selle laari viimase pudeli. Märkasin, et selle siidri kokkuvõte on tegemata.
Siider on kahvatukollakas, selge. Vahtu valamisel ei teki kuid mulle kerkib joogist veel hulk aega.  Lõhnast ei tunne muud kui õrna Finlandia siidrist tuttava pärmi lõhna. Maitse on vesine, õrnalt hapukas, õige pisut magus. Kergelt on ikka pärmi maitset tunda kuigi aega on sel joogil olnud küll. Ilmselt on asi selles, et muud maitset lihtsalt pole, mis pärmi suudaks kuidagigi peita. Ilmselgelt sai mahla liiga palju lahjendatud.
Täna tegimegi ühtlasi uue pakimahla katsetuse.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga