58. pruul osalise keeduga Golden Ale ekstraktist

25.04.2020 sai tehtud 58. pruul - Golden Ale. Täpselt sama, mis eelmine kord, ainult teise ekstraktiga ja teise humalaga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka  varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.

Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:

3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
250 g peensuhkrut
50 g Challenger 6.4% humalagraanuleid
Ameerika ale pärm US-05
(0.7 g Irish Mossi)


14:45 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.

15:33 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin võrkkotis 45g humalagraanuleid.

15:53 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 250g suhkrut, 0.8g Irish Mossi, 5g humalagraanuleid ja lasin natukeseks keema tõusta.

16:00 Panin potti jahutusspiraali.

16:08 Alustan jahutamist.

16:30 olen jahutanud virde 32C kraadini, valanud virde kääritusnõusse, lisanud kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.050g/ml. Puistan kuivpärmi virdesse, paigaldan vesiluku.

16:50 nõud pestud ja kõik koristatud.


Mõrusus peaks tulema 27 IBU, kangust on oodata 5.1% kanti.

Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 9. maini.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga