55. pruul osalise keeduga Golden Ale ekstraktist


8.03.2020 sai tehtud 55. pruul - Golden Ale. Täpselt sama, mis eelmine kord, ainult teise humalaga. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka  varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.

Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:

3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
150 g peensuhkrut
50 g Fuggles 4.4% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud)
(0.8 g Irish Mossi)

Seekord olen eriti laisk. Kuna täna sai just eelmine laar villitud siis ei pese isegi kääritunõud puhtaks vaid valan selle laari virde lausa eelmise laari pärmi peale.

15:55 panin 9l vett sooja. Desinfitseerisin lehtri ja muud vahendid. Enne vee keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.

16:45 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin võrkkotis humalagraanulid.

17:33 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 150g suhkrut, 0.8g Irish Mossi ja lasin natukeseks keema tõusta.

17:43 Panin potti jahutusspiraali.

17:48 Alustan jahutamist.

18:04 olen jahutanud virde 30C kraadini. Valan virde kääritusnõusse, kuhu olen juba eelnevalt vanale pärmikoogile pea 10 liitrit külma vett lasknud, lisan vett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml. Paigaldan vesiluku.

18:25 nõud pestud.

Mõrusus peaks tulema 21 IBU, kangust on oodata 4.8% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 22. märtsini.

21.03.2020 sai õlu kegi villitud. Erikaal tuli 1.009, alkoholi mahu järgi seega 5.1%. Karboniseerimiseks sai lisatud 70g keevas vees lahustatud kuiv-linnaseekstrakti.
Õlu peaks valmis olema 19. aprilliks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga