54. pruul osalise keeduga Golden Ale ekstraktist
23.02.2020 sai tehtud 54. pruul - Golden Ale. Täpselt sama, mis eelmine kord. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
150 g peensuhkrut
50 g East Kent Goldings 5.8% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud)
(0.8 g Irish Mossi)
(7 g pärmi toitainet)
14:45 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.
15:30 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin võrkkotis humalagraanulid.
16:00 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 150g suhkrut, 0.8g Irish Mossi, 7g pärmi toitainet ja lasin natukeseks keema tõusta.
16:10 Panin potti jahutusspiraali.
16:15 Alustan jahutamist.
16:25 olen jahutanud virde 32C kraadini. Valan virde kääritusnõusse ja lisan kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml. Lisan pärmi, paigaldan vesiluku.
17:35 nõud pestud.
Mõrusus peaks tulema 23 IBU, kangust on oodata 4.7% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 7. märtsini.
8.03.2020 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaal tuli 1.010, alkoholi mahu järgi seega 5.0%. Karboniseerimiseks sai lisatud 113g keevas vees lahustatud suhkrut.
Õlu peaks valmis olema 4. aprilliks.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
150 g peensuhkrut
50 g East Kent Goldings 5.8% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud)
(0.8 g Irish Mossi)
(7 g pärmi toitainet)
14:45 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.
16:00 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 150g suhkrut, 0.8g Irish Mossi, 7g pärmi toitainet ja lasin natukeseks keema tõusta.
16:10 Panin potti jahutusspiraali.
16:15 Alustan jahutamist.
16:25 olen jahutanud virde 32C kraadini. Valan virde kääritusnõusse ja lisan kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml. Lisan pärmi, paigaldan vesiluku.
17:35 nõud pestud.
Mõrusus peaks tulema 23 IBU, kangust on oodata 4.7% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 7. märtsini.
8.03.2020 sai õlu pudelitesse villitud. Erikaal tuli 1.010, alkoholi mahu järgi seega 5.0%. Karboniseerimiseks sai lisatud 113g keevas vees lahustatud suhkrut.
Õlu peaks valmis olema 4. aprilliks.
Kommentaarid
Postita kommentaar