53. pruul osalise keeduga Golden Ale ekstraktist
1.02.2020 sai tehtud 53. pruul - Golden Ale. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
150 g peensuhkrut
50 g East Kent Goldings 5.8% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04
15:35 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.
16:25 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin võrkkotis humalagraanulid.
16:55 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja lasin natukeseks keema tõusta. Panin potti jahutusspiraali.
17:05 Alustan jahutamist.
17:17 olen jahutanud virde 32C kraadini. Valan virde kääritusnõusse ja lisan kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml.
17:40 Pärm lisatud
17:48 vesilukk paigas.
18:05 nõud pestud.
Mõrusus peaks tulema 23 IBU, kangust on oodata 4.5% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 15. veebruarini.
15.02.2020 sai õlu kegi villitud. Erikaal tuli 1.012, alkoholi mahu järgi seega 4.5%. Karboniseerimiseks sai lisatud 55g keevas vees lahustatud suhkrut.
Õlu peaks valmis olema 14. märtsiks.
22.03.2020 Päris hea õlu sai. Võib täitsa rahule jääda.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
150 g peensuhkrut
50 g East Kent Goldings 5.8% humalagraanuleid
Inglise ale pärm S-04
15:35 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin esimese purgi linnaseekstrakti.
16:25 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin võrkkotis humalagraanulid.
16:55 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja lasin natukeseks keema tõusta. Panin potti jahutusspiraali.
17:05 Alustan jahutamist.
17:17 olen jahutanud virde 32C kraadini. Valan virde kääritusnõusse ja lisan kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml.
17:40 Pärm lisatud
17:48 vesilukk paigas.
18:05 nõud pestud.
Mõrusus peaks tulema 23 IBU, kangust on oodata 4.5% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 15. veebruarini.
15.02.2020 sai õlu kegi villitud. Erikaal tuli 1.012, alkoholi mahu järgi seega 4.5%. Karboniseerimiseks sai lisatud 55g keevas vees lahustatud suhkrut.
Õlu peaks valmis olema 14. märtsiks.
22.03.2020 Päris hea õlu sai. Võib täitsa rahule jääda.
Kommentaarid
Postita kommentaar