51. pruul Bullet Brew Vienna Lager ekstraktist osalise keeduga

28.12.2019 sai tehtud 51. pruul. Seekord jälle ekstraktikitist ja ekstraktist kuid seekord osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka  varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.


Koostisained 24-liitrise laari tarbeks:

2.5 kg Bullet Brew Viini Laager kit
1.5 kg Bullet Brew Light Liquid Malt Extract 1.5kg
50 g East Kent Goldings 5.8% humalagraanuleid @40min
Bullet Brew kiti West Coast Ale pärm (taaskasutatud)

20:50 panin 8.4l vett sooja. Kaalusin humalad. Enne vee keema hakkamist lisasin 1.5kg paki heledat linnaseekstrakti.

21:20 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin 50g humalat.

21:55 lisasin 2.5kg kiti linnaseekstrakti.

22:00 asetasin potti jahutusspiraali, et see jõuaks desinfitseeruda.

22:05 alustan jahutamist.

22:11 olen jahutanud virde 32C kraadini

Valan virde kääritusnõusse ja lisan külma kraanivett 24 liitri märgini.

Erikaalu mõõtsin 1.049g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.

Nõud pestud ja kola koristatud (täpsed ajad on jäänud siin märkimata).

Kokku kulus seekord aega natuke üle 2 tunni.


Õlu peab nüüd paar nädalat käima enne kui saab ära villida. Villimine võiks toimuda 11.01 paiku.

11.01.2020 sai õlu villitud. Erikaal oli 1.012kg/l, alkoholi seega 4.9% mahu järgi. Õlu sai villitud  pooleliitristesse pudelitesse. Karboniseerimiseks lisatud 130g keevas vees lahustatud lauasuhkrut.

Õlu peaks valmis saama 8.veebruari paiku.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga