50. pruul Bullet Brew Viini Laager täis keeduga

8.12.2019 sai tehtud 50. pruul - Bullet Brew Viini Laager täis keeduga. Lisaks Bullet Brew 2.5-kilosele kitile kasutan ka 1.5kg Bullet Brew Amber ekstrakti. Täismahus keedu jaoks kasutan elektritenni ja soojustusega 48-liitrist potti, millega ma ka linnaseõlut keedan.

Koostisained 24-liitrise laari tarbeks:

2.5 kg Bullet Brew Viini Laager kit
1.5 kg Bullet Brew Amber Liquid Malt Extract 1.5kg
40 g Fuggles 4.4% humalagraanuleid @40min
10 g Fuggles 4.4% humalagraanuleid @10min
Bullet Brew kiti West Coast Ale pärm

20:40 panin 23l vett sooja. Jätkan ülejäänud asjade tassimisega. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Kaalusin humalad. Enne vee keema hakkamist lisasin mõlemad pakid linnaseekstrakti.

21:45 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin esimesed 40g humalat.

22:15 lisasin järgmised 10g humalagraanuleid.

22:20 asetasin potti jahutusspiraali, et see jõuaks desinfitseeruda.

22:25 alustan jahutamist.

22:50 olen jahutanud virde 19C kraadini

23:05 olen valanud virde kääritusnõusse. Erikaalu mõõtsin 1.046g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.

23:45 nõud pestud ja kola koristatud.

Kokku kulus seekord aega natuke üle 3 tunni.


Õlu peab nüüd paar nädalat käima enne kui saab ära villida. Villimine võiks toimuda 22.12 paiku.

28.12.2019 sai õlu villitud. Erikaal oli 1.012kg/l, alkoholi seega 4.5% mahu järgi. Umbes 19 liitrit mahtus kegi, millele sai lisatud 60g keevas vees lahustatud pruulimissuhkrut. Lisaks tuli veel kaheksa pooleliitrist pudelit, kuhu sai karboniseerimiseks lisatud 28g keevas vees lahustatud lauasuhkrut.

Õlu peaks valmis saama 19.jaanuari paiku  (või kuna villimine toimus plaanitust nädal hiljem siis 26.jaanuari paiku?).

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga