48. pruul 14. linnastest pruulitud Teine Jaan

9.11.2019 tegime oma 48., samas neljateistkümnenda linnastest pruulitud õlle - Teine Jaan, mis sai tehtud sama retsepti järgi mis 47.pruul. Erinev on ainult osa humalat ja jahutuskastist tehtud meskimistünni asemel kasutan täna kotis pruulimise (BIAB) meetodit. Kuna stiil näeb ette briljantselt selget jooki siis kasutan ka seekord Irish Mossi. Seekordne Irish Moss on mingi kangem variant, mida kulub 25 liitri kohta ainult 1 gramm.

Retsept 26 liitrile:
5.0kg Pilsner 3 EBC (Weyermann)
0.4kg Carahell 25 EBC (Weyermann)
25g East Kent Coldings 5.8% pellet 60min
25g Hüll Melon 7.5% pellet 10min
Lallemand LalBrew® Köln kuivpärm (taaskasutatud).


Õlu sai pruulitud garaažis. Õues oli temperatuur 6C kraadi. Meskimiseks kasutasin jahutuskastist tehtud meskimistünni asemel kotis pruulimise (BIAB) meetodit. Vee kuumutamiseks ja virde keetmiseks kasutasin keedupotti monteeritud 3500W elektriküttekeha, mida tüürisin PID termoregulaatoriga. Kasutan ka humalakorvi, mis aitab setet keedunõus vähendada.

Eelmisel õhtul jahvatasin linnased.
13:00 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
13:30 meskimise algus. 5.4kg linnaseid läks 19l 67-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 3.4g kipsi, 1g mõrusoola ja 2ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 64*C.
13:45 mõõdan happesust, saan pH 5.27.
14:00 panen sooja 18.5 liitrit loputusvett, millele lisan 3.3g kipsi, 1g mõrusoola.
14:30 alustan loputust 18.5l veega.
Erikaal tuleb 1.036g/ml, oleks pidanud tulema 1.038g/ml.
14:45 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
15:25 läks virre keema, lisan humalakorvi 25g East Kent Coldings humalagraanuleid.
16:15 lisan humalakorvi 25g Hüll Melon humalagraanuleid, 1g Irish Mossi ja panen jahutusspiraali sisse.
16:35 alustan jahutamist, mis kestab kuni 16:50. Lasen enne kääritusnõusse laskmist virdel mõnda aega settida, seejärel pumpan virde kääritusnõusse. Virre on jahutatud 22C kraadini.
17:30 raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks ja lisan pärmi.
Kokku tuli kääritusnõusse 26 liitrit virret erikaaluga 1.042g/ml.
18:30 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.5 tundi.

Paistab, et BIAB abil nii kõrget effektiivsust ei saavutanud kui jahutuskastist tehtud meskimisnõus. Virde erikaal tuli oodatud 1.046 asemel 1.042g/ml kuigi pikendasin keeduaega 60 minutilt 70-le.
Villimine võiks toimuda 23.11 kandis. Õlu peaks valmis saama 21.12.

Õlu sai villitud 24.11. Lõpp-erikaal oli 1.004, alkoholi seega 5.0% mahu järgi. Karboniseerimiseks sai lisatud 120g keevas vees lahustatud peensuhkrut.

28.12 peaks õlu ammu valmis olema aga ikka on üsna tugevalt mõrkjat pärmi maitset tunda. Muidu on hea värskendav kraam, hästi "kuiv".


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga