44. pruul 11. linnastest pruulitud British Pale Ale
24.08.2019 tegime oma 44., samas üheteistkümnenda linnastest pruulitud õlle - British Pale Ale. Täpselt sama retsepti pole varem proovinud.
Retsept 20 liitrile:
4.0kg Pale Ale (Weyermann)
0.3kg CaraAmber (Weyermann)
0.3kg CaraRed (Weyermann)
50g Fuggles 4.4% pellet 60min
25g East Kent Goldings 5.8% pellet 5min
Safale S-04 inglise ale pärm.
Õlu sai pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht.
Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud. Uuendusena kasutasin vee kuumutamiseks ja virde keetmiseks gaasipõleti asemel keedupotti monteeritud 3500W elektriküttekeha, mille võimsust reguleerin pingeregulaatoriga. Lisaks katsetan esmakordselt humalakorvi.
Eelmisel õhtul jahvatasin linnased, tassisin garaaži keedupoti ja mõõtsin sinna 15 liitrit meskimisvett. 13:30 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
14:00 meskimise algus. 4.6kg linnaseid läks 15l 70-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.85g kipsi, 0.67g mõrusoola ja 1ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 65*C.
14:20 mõõdan happesust, saan pH 5.2. Lisaks teen jooditesti, mis näitab, et kogu tärklis on suhkruks muudetud. 20 minutiga?! Mul on kül päris peenike jahvatus aga kas see on tõesti võimalik? Lasen igatahes tunni täis nagu alati.
14:37 panen sooja 15 liitrit loputusvett.
15:00 alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.85g kipsi, 0.67g mõrusoola.
15:11 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
15:40 läks virre keema, lisan Fuggles humalagraanulid.
16:30 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:35 lisan East Kent Goldings humalagraanulid.
16:40 alustan jahutamist
17:20 on virre jahutatud 20C kraadini. Lastud 5 min settida ja lastud virde kääritusnõusse, lisatud pärm ja raputatud kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli kääritusnõusse 21 liitrit virret erikaaluga 1049g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
18:30 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5 tundi. Vau, rekord! (+ pool tundi eile)
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur 18C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.010, alkoholi seega 5.1% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 33 IBU, värv 17 EBC.
Materjali maksumus 20 liitri valmistoodangu jaoks kokku 13€, lisaks, tavalise paari euro asemel gaasile ainult 0.75€ elektrile. Liitri hind tuleb seega ca 0.70€, poole liitri hind 0.35€, kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
8.09.2019 sai õlu villitud kegi, lisaks tuli kolm pooleliitrist pudelit. Erikaal tuli 1.010, alkoholi seega 5.1% mahu järgi, nagu plaanitud. Karboniseerimiseks kasutasin 60g pruulimissuhkrut, mis on tegelikult puhas kegi norm, pudelitesse lisa ei pannud, eks paistab, kas need pudelid saavad piisavalt gaseeritud. Mingil põhjusel soovitatakse pudelisse villides ligi topelt kogust karboniseerimissuhkrut.
Õlu peaks olema valmis 5. oktoobriks.
17.10.2019 õlu peaks juba valmis olema aga selgeks ta küll ei taha minna. Järgmistel kordadel peab heledamatel õlledel ikka Irish Mossi kasutama.
Vaht on ka niruvõitu aga maitsel pole vigagi. Mõnus hilise humala mekk on täiesti olemas.
Retsept 20 liitrile:
4.0kg Pale Ale (Weyermann)
0.3kg CaraAmber (Weyermann)
0.3kg CaraRed (Weyermann)
50g Fuggles 4.4% pellet 60min
25g East Kent Goldings 5.8% pellet 5min
Safale S-04 inglise ale pärm.
Õlu sai pruulitud garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht.
Meskimiseks kasutasin ikka sama plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud. Uuendusena kasutasin vee kuumutamiseks ja virde keetmiseks gaasipõleti asemel keedupotti monteeritud 3500W elektriküttekeha, mille võimsust reguleerin pingeregulaatoriga. Lisaks katsetan esmakordselt humalakorvi.
Eelmisel õhtul jahvatasin linnased, tassisin garaaži keedupoti ja mõõtsin sinna 15 liitrit meskimisvett. 13:30 alustan meskimisvee soojendamist, jätkan asjade tassimist, kaalun soolad.
14:00 meskimise algus. 4.6kg linnaseid läks 15l 70-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.85g kipsi, 0.67g mõrusoola ja 1ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 65*C.
14:20 mõõdan happesust, saan pH 5.2. Lisaks teen jooditesti, mis näitab, et kogu tärklis on suhkruks muudetud. 20 minutiga?! Mul on kül päris peenike jahvatus aga kas see on tõesti võimalik? Lasen igatahes tunni täis nagu alati.
14:37 panen sooja 15 liitrit loputusvett.
15:00 alustan loputust 15l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.85g kipsi, 0.67g mõrusoola.
15:11 alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
15:40 läks virre keema, lisan Fuggles humalagraanulid.
16:30 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete.
16:35 lisan East Kent Goldings humalagraanulid.
16:40 alustan jahutamist
17:20 on virre jahutatud 20C kraadini. Lastud 5 min settida ja lastud virde kääritusnõusse, lisatud pärm ja raputatud kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kokku tuli kääritusnõusse 21 liitrit virret erikaaluga 1049g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
18:30 olid nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5 tundi. Vau, rekord! (+ pool tundi eile)
Õlu jääb nüüd kaheks nädalaks keldrisse käärima. Keldris on temperatuur 18C kandis. Lõpp-erikaalu on oodata 1.010, alkoholi seega 5.1% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 33 IBU, värv 17 EBC.
Materjali maksumus 20 liitri valmistoodangu jaoks kokku 13€, lisaks, tavalise paari euro asemel gaasile ainult 0.75€ elektrile. Liitri hind tuleb seega ca 0.70€, poole liitri hind 0.35€, kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
8.09.2019 sai õlu villitud kegi, lisaks tuli kolm pooleliitrist pudelit. Erikaal tuli 1.010, alkoholi seega 5.1% mahu järgi, nagu plaanitud. Karboniseerimiseks kasutasin 60g pruulimissuhkrut, mis on tegelikult puhas kegi norm, pudelitesse lisa ei pannud, eks paistab, kas need pudelid saavad piisavalt gaseeritud. Mingil põhjusel soovitatakse pudelisse villides ligi topelt kogust karboniseerimissuhkrut.
Õlu peaks olema valmis 5. oktoobriks.
17.10.2019 õlu peaks juba valmis olema aga selgeks ta küll ei taha minna. Järgmistel kordadel peab heledamatel õlledel ikka Irish Mossi kasutama.
Vaht on ka niruvõitu aga maitsel pole vigagi. Mõnus hilise humala mekk on täiesti olemas.
Kommentaarid
Postita kommentaar