41. pruul osalise keeduga säästu Perle Pale Ale ekstraktist

11.07.2019 sai tehtud 41. pruul. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka  varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.
Seekordne katsetus erineb eelnevatest selle poolest, et kasutan ainult ühe 1.5kg paki linnaseekstrakti, lisaks 0.85kg peensuhkrut. Sellest siis lisanimi "säästu". Eks paistab, kas juua ka kõlbab. Beersmith pakub igatahes lõpp-erikaaluks 1.001g/ml, mis on õlle kohta väga madal. Nii väikse lõpp-erikaalu ja suure koguse lisatud suhkru tõttu võiks seda isegi vaese mehe saisooniks nimetada (kui õiget pärmi kasutaks).

Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:

1.5kg Bullet Brew Amber Liquid Malt Extract
850g peensuhkrut
50g Perle 4.8% humalagraanuleid
Ameerika ale pärm US-05 (taaskasutatud)

15:30 panin 9.7l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne vee keema hakkamist lisasin linnaseekstrakti.
16:15 oli vesi soojenenud keemiseni. Lisasin 50g Perle humalagraanuleid.
16:45 lisasin 850g suhkrut ja lasin natukeseks keema tõusta.
16:50 panin potti jahutusspiraali, et see jõuaks desinfitseeruda.
17:00 alustan jahutamist.
17:05 olen jahutanud virde 32C kraadini.
Valasin virde kääritusnõusse ja lisasin külma kraanivett 20 liitri märgini.
Erikaalu mõõtsin 1.034g/ml.
Lisasin pärmi ja paigaldasin vesiluku.
17:50 nõud pestud.
Aega kulus kokku 2:20

Hinna poolest tuleb ta sarnane odavamatele ekstraktikittidele - umbes 14 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). Pärmi sain seekord taaskasutada ja seetõttu sai see laar ligi 3 eurot odavam. Mõrusus peaks tulema 26 IBU, kangust on oodata 4.8% kanti.

23.07.2019 oli erikaal 1.001g/l, täpselt nagu Beersmith ennustas, alkoholi seega 4.3% mahu järgi. Nii madala lõpperikaaluga õlut pole ma varem teinud. Loodetavasti kõlbab see ikka juua. Õlu sai villitud kegi, lisaks 2 pooleliitrist pudelit. Karboniseerimiseks lahustasin 66g pruulimissuhkrut keevas vees.
Õlu peaks valmis saama 22.08.2019.

14.09.2019 valan välja selle laari viimase pudeli. Õlu on ilus selge, võiks öelda, et vaskne. Valge vaht ei püsi kuigi kaua, mis pole ka imestada nii madala lõpperikaalu juures. Sellel laaril on jälle see imelik mõrkjas maitse, mis mul paaril korral varemgi on juhtunud. Kahtlustan, et pärmiga on midagi pahasti läinud või on tegu viletsa desinfitseerimisega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga