39. pruul Oktoberfest ale ekstraktist täis keeduga
15.06.2019 sai tehtud 39. pruul - Oktoberfest Ale. Oktoberfest, tegelikult sama, mis Märzen peaks tegelikult olema keskmise kangusega, linnasemaitseline ja vähese humalaga, helepruun kuni vasekarva Saksa laager. Kuna laagerdamine võtab hirmsasti aega, lisaks maksab laager pärm ligi kaks korda rohkem kui ale pärm, pealegi peaks seda sama koguse õlle saamiseks lausa kaks pakki panema siis läksin lihtsama vastupanu teed ja teen selle õlle ameerika ale pärmiga US-05, mis on ka väga puhta maitsega, ei karda väga sooja ja käib poole kiiremini. Enamusel laager õlle ekstraktikittides on ka tegelikult ale pärm. Kasutan sama pärmi ja sama humalat, mis eelmise laari korralgi, sellepärast otsustasin selle ka Oktoberfestiks nimetada. Eks saab näha, palju siis need kaks laari erinevad. Seekord siis ekstraktist aga seekord täismahus keeduga. Polegi varem ekstraktist täismahu keeduga õlut teinud. Täismahus keedu jaoks kasutan 48-liitrist potti, millega ma ka linnaseõlut keedan.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Liquid Malt Extract (1.5kg Light + 1.5 kg Amber)
200 g pruulimissuhkrut
25 g Tradition Hallertau 5.8% humalagraanuleid @60min
25 g Tradition Hallertau 5.8% humalagraanuleid @15min
Ameerika ale pärm US-05 (taaskasutatud)
17:20 alustan asjade garaaži tassimist. Kõigepealt toon kohale ainult gaasiballooni, gaasipõleti ja poti. Ühendan ballooni põletiga ja lasen vee potti.
17:30 panin 25.2l vett sooja. Jätkan ülejäänud asjade tassimisega. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Kaalusin humalad ja suhkru. Enne vee keema hakkamist lisasin mõlemad purgid linnaseekstrakti ja suhkru.
18:30 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin esimesed 25g humalat.
19:15 lisasin järgmised 25g humalagraanuleid.
19:25 asetasin potti jahutusspiraali, et see jõuaks desinfitseeruda.
19:35 alustan jahutamist.
19:50 olen jahutanud virde 19C kraadini
20:10 olen valanud virde kääritusnõusse. Erikaalu mõõtsin 1.044g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.
20:45 nõud pestud ja kola koristatud.
Kokku kulus seekord aega 3.5 tundi.
Ei tea, kas see õlu juua ka kõlbab. Siis kui õlu juba kääritusnõus oli, avastasin, et see humal polegi 4.8% alfa hapete sisaldusega, millega olin arvestanud retsepti koostades vaid 5.8%. Kui Beersmithis nüüd väärtused ära parandasin siis läks mõruduse graafik antud stiili jaoks küll punasesse. 20 kuni 28 IBU asemel 29.4 IBU. Ilmselt on sama lugu nüüd ka eelmise laariga, mis sai ka sama humalaga tehtud.
Kangust tuleb ka ilmselt Oktoberfesti kohta vähevõitu. Stiil näeb ette 1.050 - 1.057 aga minul tuli erikaal ainult 1.044kg/l.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
3 kg Muntons Liquid Malt Extract (1.5kg Light + 1.5 kg Amber)
200 g pruulimissuhkrut
25 g Tradition Hallertau 5.8% humalagraanuleid @60min
25 g Tradition Hallertau 5.8% humalagraanuleid @15min
Ameerika ale pärm US-05 (taaskasutatud)
17:20 alustan asjade garaaži tassimist. Kõigepealt toon kohale ainult gaasiballooni, gaasipõleti ja poti. Ühendan ballooni põletiga ja lasen vee potti.
17:30 panin 25.2l vett sooja. Jätkan ülejäänud asjade tassimisega. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Kaalusin humalad ja suhkru. Enne vee keema hakkamist lisasin mõlemad purgid linnaseekstrakti ja suhkru.
18:30 oli virre soojenenud keemiseni. Lisasin esimesed 25g humalat.
19:15 lisasin järgmised 25g humalagraanuleid.
19:25 asetasin potti jahutusspiraali, et see jõuaks desinfitseeruda.
19:35 alustan jahutamist.
19:50 olen jahutanud virde 19C kraadini
20:10 olen valanud virde kääritusnõusse. Erikaalu mõõtsin 1.044g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.
20:45 nõud pestud ja kola koristatud.
Kokku kulus seekord aega 3.5 tundi.
Ei tea, kas see õlu juua ka kõlbab. Siis kui õlu juba kääritusnõus oli, avastasin, et see humal polegi 4.8% alfa hapete sisaldusega, millega olin arvestanud retsepti koostades vaid 5.8%. Kui Beersmithis nüüd väärtused ära parandasin siis läks mõruduse graafik antud stiili jaoks küll punasesse. 20 kuni 28 IBU asemel 29.4 IBU. Ilmselt on sama lugu nüüd ka eelmise laariga, mis sai ka sama humalaga tehtud.
Kangust tuleb ka ilmselt Oktoberfesti kohta vähevõitu. Stiil näeb ette 1.050 - 1.057 aga minul tuli erikaal ainult 1.044kg/l.
Õlu peab nüüd paar nädalat käima enne kui saab ära villida. Kuna ilmad on soojad siis toas enam hästi kääritada ei kannata. Panin kääritusnõu keldrisse kus on küll pisut jahedavõitu 15C kraadi. Villimine võiks toimuda 29.06 paiku.
3.07.2019 sai õlu villitud. Erikaal oli 1.007kg/l, alkoholi seega 4.9% mahu järgi. Umbes 19 liitrit mahtus kegi, millele sai lisatud 70g keevas vees lahustatud pruulimissuhkrut. Lisaks tuli veel kolm pooleliitrist pudelit, kuhu sai karboniseerimiseks lisatud igasse pudelisse 4g lauasuhkrut.
Õlu peaks valmis saama 13.juuli paiku.
3.07.2019 sai õlu villitud. Erikaal oli 1.007kg/l, alkoholi seega 4.9% mahu järgi. Umbes 19 liitrit mahtus kegi, millele sai lisatud 70g keevas vees lahustatud pruulimissuhkrut. Lisaks tuli veel kolm pooleliitrist pudelit, kuhu sai karboniseerimiseks lisatud igasse pudelisse 4g lauasuhkrut.
Õlu peaks valmis saama 13.juuli paiku.
Kommentaarid
Postita kommentaar