38. pruul 9. linnastest pruulitud Oktoberfest Ale
2.06.2019 Tegime oma 38-nda, samas üheksanda linnastest pruulitud õlle - Oktoberfest Ale. Oktoberfest, tegelikult sama, mis Märzen peaks tegelikult olema keskmise kangusega, linnasemaitseline ja vähese humalaga, helepruun kuni vasekarva Saksa laager. Kuna laagerdamine võtab hirmsasti aega, lisaks maksab laager pärm ligi kaks korda rohkem kui ale pärm, pealegi peaks seda sama koguse õlle saamiseks lausa kaks pakki panema siis läksin lihtsama vastupanu teed ja teen selle õlle ameerika ale pärmiga US-05, mis on ka väga puhta maitsega, ei karda väga sooja ja käib poole kiiremini. Enamusel laager õlle ekstraktikittides on ka tegelikult ale pärm. Seda retsepti pole varem proovinud.
Retsept 20 liitrile:
Üle poole aasta sai jälle linnastest õlut pruulitud ja ikka jälle garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Õues oli ca 13 kraadi C. Sellise temperatuuri juures on päris mõnus kuumade pottidega toimetada. Seegi kord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 14l vett, hiljem loputasin 16l veega.
14:15 alustan meskimisvee soojendamist ja jätkan asjade tassimist garaaži, jahvatan linnased üle, kaalun soolad.
15:00 meskimise algus. 4.6kg linnaseid läks 14l 75-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.99g kipsi ja 3ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 67*C, pH 5.1.
15:30 alustan loputusvee kuumutamist
16:00 on meskimise aeg läbi. Selleks ajaks on pH 5.05, temperatuur 64C. Alustan loputust 16l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.6g kipsi.
16:15 oli loputamine ja nõrutamine umbes poole peal, alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 23.5 liitrit virret, lisasin veel 1 liitri. Erikaaluks enne keetu 1.047.
16:50 läks virre keema, lisan esimese osa (30g) humalagraanuleid.
17:30 lisan teise osa (20g) humalagraanuleid.
17:40 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete. Eks paistab, kui palju see lõpptulemust hägusemaks teeb.
17:50 alustan jahutamist
18:45 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan paar tundi soojas seisnud pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kuna virret tuli liitri jagu vähem aga kangust piisas siis lisasin veel liitri külma kraanivett. Kokku tuli kääritusnõusse 20 liitrit virret erikaaluga 1054g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
19:30 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd ca kaheks nädalaks trepikotta käärima. Lõpp-erikaalu on oodata 1.013, alkoholi seega 5.5% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 26 IBU, värv 18 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 13.65€, millest veel võib 2.8 eurot pärmi raha maha lahutada kuna sain seda taaskasutada, lisaks paari euro jagu gaasile. Liitri hind tuleb seega ca 0.68€, poole liitri hind 0.34€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
15.06.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaaluks tuli 1.008kg/l, alkoholi seega 6.1% mahu järgi. Karboniseerimiseks sai keevas vees lahustatud 69g pruulimissuhkrut.
3.07.2019 kalendri järgi võiks nagu õlu valmis hakata saama aga hetkel veel tulemusega rahul ei ole. Õlu on veel hägune. Mingi imelik kõrvalmaitse on, ei oskagi seda kirjeldada. Arvan, et tegu võib olla valgulise kraamiga (hot break). Mäletan, et olen mõnedel oma varasematel linnasest pruulitud õlledel sama maitset tundnud, aga seda ei mäleta, kas see on ajaga ära läinud või mitte.
18.07.2019 õlu on nüüd päris selge. Valguline kõrvalmaitse päris ära pole kadunud aga on kõvasti järgi andnud. Ma kahtlustan, et äkki see on suurest kogusest Munich linnasest.
Retsept 20 liitrile:
- 2kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)
- 2kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)
- 0.4kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)
- 0.2kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)
- 30g Tradition Hallertau 5,8% pellet - 60,0 min
- 20g Tradition Hallertau 5,8% pellet - 20,0 min
- Safale US-05 kuivpärm (taaskasutatud)
Üle poole aasta sai jälle linnastest õlut pruulitud ja ikka jälle garaažis kuna see tundub selleks kõige mõistlikum koht. Õues oli ca 13 kraadi C. Sellise temperatuuri juures on päris mõnus kuumade pottidega toimetada. Seegi kord kasutasin plastikust jahutuskastist tehtud meskimisnõud, kuhu läks alguses ainult 14l vett, hiljem loputasin 16l veega.
14:15 alustan meskimisvee soojendamist ja jätkan asjade tassimist garaaži, jahvatan linnased üle, kaalun soolad.
15:00 meskimise algus. 4.6kg linnaseid läks 14l 75-kraadisesse vette, kuhu olin lisanud 0.99g kipsi ja 3ml 80-protsendilist piimhapet. Meski temperatuur saab 67*C, pH 5.1.
15:30 alustan loputusvee kuumutamist
16:00 on meskimise aeg läbi. Selleks ajaks on pH 5.05, temperatuur 64C. Alustan loputust 16l 75-kraadise veega, millele olin lisanud 0.6g kipsi.
16:15 oli loputamine ja nõrutamine umbes poole peal, alustasin virde kuumutamist keetmiseks.
Nõrutamise lõpuks olin kogunud 23.5 liitrit virret, lisasin veel 1 liitri. Erikaaluks enne keetu 1.047.
16:50 läks virre keema, lisan esimese osa (30g) humalagraanuleid.
17:30 lisan teise osa (20g) humalagraanuleid.
17:40 panen jahutusspiraali sisse. Irish Mossi seekord ei kasuta sest sellest tekib kohutavalt kohev sete. Eks paistab, kui palju see lõpptulemust hägusemaks teeb.
17:50 alustan jahutamist
18:45 on virre jahutatud 19C kraadini. Peale 5 min settimist lasen virde kääritusnõusse, lisan paar tundi soojas seisnud pärmi ja raputan kääritusnõud hapnikuga rikastamiseks. Kuna virret tuli liitri jagu vähem aga kangust piisas siis lisasin veel liitri külma kraanivett. Kokku tuli kääritusnõusse 20 liitrit virret erikaaluga 1054g/l. Kuna Irish Mossi ei kasutanud siis on sete keedunõu põhjas tihke, mitte piimjas hõljum.
19:30 said nõud pestud ja ruum koristatud. Ajakulu kokku ca 5.5 tundi.
Õlu jääb nüüd ca kaheks nädalaks trepikotta käärima. Lõpp-erikaalu on oodata 1.013, alkoholi seega 5.5% mahu järgi. Mõrudus peaks tulema 26 IBU, värv 18 EBC.
Materjali maksumus 19 liitri valmistoodangu jaoks kokku 13.65€, millest veel võib 2.8 eurot pärmi raha maha lahutada kuna sain seda taaskasutada, lisaks paari euro jagu gaasile. Liitri hind tuleb seega ca 0.68€, poole liitri hind 0.34€ kui varustuse, desinfitseerimisvahendite ja oma aja maksumust mitte arvestada.
15.06.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaaluks tuli 1.008kg/l, alkoholi seega 6.1% mahu järgi. Karboniseerimiseks sai keevas vees lahustatud 69g pruulimissuhkrut.
3.07.2019 kalendri järgi võiks nagu õlu valmis hakata saama aga hetkel veel tulemusega rahul ei ole. Õlu on veel hägune. Mingi imelik kõrvalmaitse on, ei oskagi seda kirjeldada. Arvan, et tegu võib olla valgulise kraamiga (hot break). Mäletan, et olen mõnedel oma varasematel linnasest pruulitud õlledel sama maitset tundnud, aga seda ei mäleta, kas see on ajaga ära läinud või mitte.
18.07.2019 õlu on nüüd päris selge. Valguline kõrvalmaitse päris ära pole kadunud aga on kõvasti järgi andnud. Ma kahtlustan, et äkki see on suurest kogusest Munich linnasest.
Kommentaarid
Postita kommentaar