36. pruul osalise keeduga Citra Pale Ale ekstraktist
10.05.2019 sai tehtud 36. pruul. Jälle ekstraktist ja jälle osalise keeduga. Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil. Samas on maitse värskelt sisse keedetud humalate tõttu pigem linnaseõlle sarnane ja aega kulub võrreldes linnaseõlle 6-tunnise pruulipäevaga ainult paari tunni ümber. Kasutan 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka varu jääma sest keemise alguses, eriti humalate lisamise järel on ülekeemise oht suur.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
21:50 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Panin ekstraktipurgid kuuma vette soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin ühe purgi linnaseekstrakti.
22:40 oli vesi soojenenud keemiseni. Lisasin esimesed 20g humalat.
23:10 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja järgmised 5g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
23:30 alustan jahutamist.
23:36 olen jahutanud virde 32C kraadini
23:57 olen valanud virde kääritusnõusse ja lisanud kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.
0:20 nõud pestud.
Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). 100-grammisest humalapakist kasutasin seekord ainult veerand ära sest tegu oli väga kõrge alfa-hapete sisaldusega humalaga ja üle-eelmine laar sai minu jaoks liiga humalane. Seega veel üks euro laari maksumusest maha. Mõrusus peaks tulema 27 IBU, kangust on oodata 4.9% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 24. maini. Kevad on saabunud ja päike küpsetab. Tundub, et see laar jääb sel kevadel viimaseks, mida köögis kääritan sest kääritusnõu temperatuur kipub juba 23 kraadi juurde.
20.05.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaaluks tuli 1.008g/ml, alkoholi seega 5.3% mahu järgi. Karboniseerimiseks lisasin 70g pruulimissuhkrut. Õnneks tundub, et kõrgevõitu temperatuur midagi pole halba teinud.
29.05.2019 lasin teelusikatäie želatiini toasoojas vees paisuda, kuumutasin siis mikrolaineahjus peaaegu keemiseni. Valasin segu kegi ja viisin kegi keldrisse.
21.06.2019 kuus nädalat pruulimisest on õlu ilus selge, vaskne, heleda vahuga (pildi värvustemperatuur pole päris õige, nii punane ta ka ei ole). Maitse arvestatava humalamõruga, samas on tunda ka kerget magusust. Kui õlu on soojenenud, on tunda kerget alkoholi maitset. Ilmselt annab siin tunda natuke liiga kõrge kääritustemperatuur.
Koostisained 20-liitrise laari tarbeks:
- 3 kg Muntons Liquid Malt Extract (1.5kg Light + 1.5 kg Amber sest Lighti poes rohkem polnud)
- 200 g pruulimissuhkrut
- 25 g Citra 12.6% humalagraanuleid
- Ameerika ale pärm US-05
21:50 panin 9l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Panin ekstraktipurgid kuuma vette soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu ja muud vahendid. Enne keema hakkamist lisasin ühe purgi linnaseekstrakti.
22:40 oli vesi soojenenud keemiseni. Lisasin esimesed 20g humalat.
23:10 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja järgmised 5g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
23:30 alustan jahutamist.
23:36 olen jahutanud virde 32C kraadini
23:57 olen valanud virde kääritusnõusse ja lisanud kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.048g/ml. Pärm lisatud ja vesilukk paigas.
0:20 nõud pestud.
Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). 100-grammisest humalapakist kasutasin seekord ainult veerand ära sest tegu oli väga kõrge alfa-hapete sisaldusega humalaga ja üle-eelmine laar sai minu jaoks liiga humalane. Seega veel üks euro laari maksumusest maha. Mõrusus peaks tulema 27 IBU, kangust on oodata 4.9% kanti.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale käima 24. maini. Kevad on saabunud ja päike küpsetab. Tundub, et see laar jääb sel kevadel viimaseks, mida köögis kääritan sest kääritusnõu temperatuur kipub juba 23 kraadi juurde.
20.05.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaaluks tuli 1.008g/ml, alkoholi seega 5.3% mahu järgi. Karboniseerimiseks lisasin 70g pruulimissuhkrut. Õnneks tundub, et kõrgevõitu temperatuur midagi pole halba teinud.
29.05.2019 lasin teelusikatäie želatiini toasoojas vees paisuda, kuumutasin siis mikrolaineahjus peaaegu keemiseni. Valasin segu kegi ja viisin kegi keldrisse.
21.06.2019 kuus nädalat pruulimisest on õlu ilus selge, vaskne, heleda vahuga (pildi värvustemperatuur pole päris õige, nii punane ta ka ei ole). Maitse arvestatava humalamõruga, samas on tunda ka kerget magusust. Kui õlu on soojenenud, on tunda kerget alkoholi maitset. Ilmselt annab siin tunda natuke liiga kõrge kääritustemperatuur.
Kommentaarid
Postita kommentaar