32. pruul osalise keeduga Pale Ale ekstraktist

3.03.2019 sai tehtud meie 32. pruul. Ekstraktikittidest õllel kipub maitse ja aroom kasinaks jääma. Nüüd proovisime tehnikat, mis jääb ajakulult ja keerukuselt ekstraktikiti ja linnaseõlle vahele. Loodetavasti tasub ekstraktikiti lahustamisest pisut suurem pingutus ära maitsvama õlle näol.
Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil.

Koostisained 20 liitrise laari tarbeks:

  • 3 kg Muntons Light Liquid Malt Extract
  • 200 g pruulimissuhkrut 
  • 100 g Northern Brewer 7.0% humalagraanuleid
  • Inglise ale pärm S-04 (taaskasutatud)
21:35 panin 10l vett sooja ja võtsin pärmi külmkapist välja soojenema. Desinfitseerisin kääritusnõu.
22:25 oli vesi soojenenud keemiseni. Lisasin ühe purgi linnaseekstrakti ja esimesed 50g humalat.
22:50 lisasin teise purgi linnaseekstrakti, 200g pruulimissuhkrut ja järgmised 25g humalaid ja lasin natukeseks keema tõusta.
23:00 alustan jahutamist. 
23:30 olen jahutanud virde 30C kraadini, valanud selle läbi metallsõela kääritusnõusse ja lisanud külma kraanivett 20 liitri märgini. 
Erikaalu mõõtsin 1.046g/ml.
Pärm lisatud ja vesilukk paigas.

Kasutasin 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12-14 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka keetmiseks ka varu jääma. 
Kokku kulus aega umbes 2 tundi.

Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja). Pärmi sain seekord taaskasutada ja seetõttu sai see laar ca 3 eurot odavam. Mõni järgmine kord võiks muidugi natuke erilinnaseid ka leotada. See annaks veel rohkem värsket maitset. Eks paistab, kuidas see laar maitseb.
Viimane 25g humalaid on plaanis lisada peale 7 päeva käärimist st 10.03.
Õlu jääb nüüd köögipõrandale, ca 20C kraadi juurde käima 17. märtsini.

10.03.2019 lisasin kääritusnõusse 25g humalaid.

17.03.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaaluks tuli 1.010, alkoholi mahu järgi seega 4.7%. Karboniseerimiseks lisasin 80g keevas vees lahustatud pruulimissuhkrut. Õlu oli juba imekspandavalt joodav. Tavaliselt ma sellises vanuses õlut juua ei taha, ainult mekin, sest tavaliselt on pärmi maitse veel tugev aga seekord rüüpasin ligi pool liitrit ära, mis kegi ei mahtunud. Võimalik, et pärmi maitse peitis ära tavapärasest tugevam humala maitse.
Keg jääb nüüd kööki järelkäärima ja karboniseeruma kuni 31.03.2019, seejärel kaheks nädalaks keldrisse.

6.04.2019 eelmine õlu sai otsa ja tuli plaanitust nädala jagu varem see õlu ette võtta. Õlu on vähesevõitu vahuga. Kuldpruun, üpris hägune. Maitsel pole viga. Maitses domineerib humal, samas mõrusust mõõdukalt.
Täiesti kindlalt võib öelda, et ekstraktiõlu on parem kui humaldatud ekstraktikitist tehtud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga