30. pruul osalise keeduga Amber Ale ekstraktist

30.01.2019 sai tehtud meie 30. pruul. Ekstraktikittidest õllel kipub maitse ja aroom kasinaks jääma. Nüüd proovisime tehnikat, mis jääb ajakulult ja keerukuselt ekstraktikiti ja linnaseõlle vahele. Loodetavasti tasub ekstraktikiti lahustamisest pisut suurem pingutus ära maitsvama õlle näol.
Osalise keeduga tehnika on selle poolest huvitav, et keedetakse ainult pool virdest, seega saab läbi väiksema potiga ja keeta on võimalik ka tavalisel köögipliidil.

Koostisained 20 liitrise laari tarbeks:

  • 1.5kg Muntons Light Liquid Malt Extract
  • 1.5kg Muntons Amber Liquid Malt Extract
  • 100g Goldings 5.1% humalagraanuleid
  • Inglise ale pärm S-04
21:15 panin 10l vett sooja ja panin pärmi 50ml toasooja keedetud vette likku. Desinfitseerisin kääritusnõu.
21:30 oli vesi soojenenud 60C kraadini. Lisasin 67g humalaid ja ühe purgi linnaseekstrakti
21:55 algas keemine
22:20 lisasin teise purgi linnaseekstrakti
22:25 lisasin ülejäänud 33g humalaid ja jahutusspiraali
22:30 taastus keemine
22:35 tuli kinni
22:40 alustan jahutamist
23:05 olen jahutanud virde 30C kraadini, valanud selle kääritusnõusse ja lisanud külma kraanivett 20 liitri märgini. Erikaalu mõõtsin 1.045g/ml.
23:10 on pärm lisatud ja vesilukk paigas
23:20 on nõud pestud

Kasutasin 16-liitrist potti, millega ma linnaseõlut pruulides loputusvett kuumutan. Vedelikku peab potti mahtuma ca 12 liitrit aga mõni sentimeeter peab ikka keetmiseks ka varu jääma.
Protsessi lihtsusega jäin väga rahule. Kokku kulus umbes 2 tundi.
Hinna poolest tuleb ta sarnane parematele ekstraktikittidele - umbes 24 eurot 19 liitri õlle eest (1 liiter jääb tavaliselt pärmiläga kääritusnõu põhja, samas pärmi saab taaskasutada ja siis on järgmine laar pea 3 eurot odavam). Järgmine kord võiks muidugi natuke erilinnaseid ka leotada. See annaks veel rohkem värsket maitset. Eks paistab, kuidas see laar maitseb.

Õlu jääb nüüd köögipõrandale, ca 20C kraadi juurde käima 13. veebruarini.

13.02.2019 sai õlu villitud kegi. Erikaaluks tuli 1.011g/ml, alkoholi mahu järgi seega 4.5%. Karboniseerimiseks lisasin 70g pooles liitris keevas vees lahustatud pruulimissuhkrut.

27.02.2019 läks keg keldrisse järelvalmima. Õlu peaks valmis olema 13.03.2019

27.03.2018 Õlu sai päris hea. Kena helebeeži vahuga, vaskne, mitte täiesti selge õlu. Humal peamiselt neutraalse mõruna

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga