29. pruul Muntons Gold Highland Heavy Ale

9.01.2019 tegime oma 29-nda pruuli. Seekord Muntons Gold Highland Heavy Ale 3kg komplekti. Varem oleme samast sarjast teinud Continental Pilsneri ja Old English Bitteri, millega jäin päris rahule.
Kit koosnes kahest ekstraktipurgist ja pakikesest kuivpärmiga, mida ei julgenud kasutada kuna tegu oli aegunud komplektiga. Kasutasin selle asemel vana head US-05, mis mul juba kahest pruulist läbi käinud.
Ekstrakt sai lahustatud 3 liitris kuumas vees, külma kraanivett sai
 lisatud 20 liitrini. Virde erikaal sai ainult 1042g/l. Lisasin 220g pruulimissuhkrut ja tõstsin erikaalu 1048 grammini liitri kohta. Juhendi järgi on oodata lõpp-erikaalu 1014g/l aga kuna lisasin ka pruulimissuhkrut siis ilmselt vähem, pakuks 1010 - 1012g/l, seega peaks alkoholi 4.7 - 5.0 mahuprotsendi kanti tulema. Virre oli tumepruun, magus, rosinane ja meeldivalt humalane. Pärm läks sisse 18C kraadi juures.
Villida plaanime kahe nädala pärast ehk 23.01.2019 paiku.

23.01.2019 sai õlu kegi villitud. Erikaal oli 1008g/l, alkoholi mahu järgi seega 5.3%. Karboniseerimiseks sai keevas vees lahustatud 70g pruulimissuhkrut. Õlu oli veel suht hägune. Ebatavaline oli, et õllel oli ikka veel pärmivaht e. krausen peal. Tavaliselt see kaob selleks ajaks ära, jääb ainult jääke nõu küljele. Igaksjuhuks seda pärmi rohkem ei säilitanud. Niigi juba kolmas pruul sama pärmi peal. Keg jääb nüüd paariks nädalaks veel kööki järelvalmima ja karboniseeruma. 6. veebruari paiku peaks ta keldrisse viima.

6.02.2019 läks õlu keldrisse.

20.02.2019 õlu peaks joomisvalmis olema. Üsna tume, siiski veel läbipaistev. Üsna selge. Ohtra helebeeži vahuga, mis püsib päris hästi. Kitiõlle kohta üsna ohtra humalamõruga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga