28. pruul Finlandia õunasiider
22.12.2018 tegime oma 28. pruuli. Seekord siis jälle siider, täpsemalt Finlandia Apple Cider, mida oleme juba mõne korra varemgi teinud ja tulemusega rahule jäänud.
Kontsentraat sai lahustatud paaris liitris kuumas vees, milles oli lahustatud 0.8kg suhkrut, seejärel lisasime kraanivett 20 liitri märgini. Pärm sai poole tunni jagu toasoojas keedetud vees liguneda, mis näitas ära, et elu sees. Pärmi lisamise ajaks oli siidrivirde temperatuur 19C. Erikaal oli 1.032kg/l. Kui lõpp-erikaal tuleb 0.998kg/l siis on alkoholisisaldust oodata 4.4% mahu järgi, mis karboniseerimissuhkru abil peaks tõusma ca 4.6% kanti.
Siider jääb nüüd paariks nädalaks kööki käärima, villimine võiks toimuda 5.01 paiku.
8.01.2019 villisime siidri lõpuks ära. Erikaal oli 1.000kg/l, alkoholi seega 4.2% mahu järgi. Enamus siidrist läks kegi, kuhu lisasime karboniseerimiseks 70g keevas vees lahustatud suhkrut.1.5 liitrit läks veel pooleliitristesse pudelitesse, millesse sai igaühesse 3.9g suhkrut lusikaga sisse puistatud. Magusainet lisaks seekord ei pannud - tundus niigi piisavalt magus.
22.01.2019 läks keg keldrisse. Esimest korda siider kraanist ja kohe märkasime ka tagasilööke.
Esimene sorts siidrit peale ööpäevast kraanis seismist oli tugevalt metallimaitseline. Selgus, et Hiina õllekraanid, mis on vasest valmistatud, ei armasta haput siidrit. Kraani seestpoolt oli äralahustunud nikkel vms läikiv kattekiht ja paistab, et vask/messing annab siidriga seistes üsna vastikut kõrvalmaitset. Juba mõnda aega vaevasin pead sellega, miks õlut lastes esimene pool klaasi ilma gaasideta on kuigi nii voolik kui kraan üleni külmas on. Õllel vähemalt ei olnud metalset maitset tunda. Vahetasin nüüd mõlemad kraanid tagasi plastikust piknikukraanide vastu. Läikivad metallkraanid on ilusad küll aga kui ikka jooki rikub siis pole midagi teha - tuleb asendada.
Kontsentraat sai lahustatud paaris liitris kuumas vees, milles oli lahustatud 0.8kg suhkrut, seejärel lisasime kraanivett 20 liitri märgini. Pärm sai poole tunni jagu toasoojas keedetud vees liguneda, mis näitas ära, et elu sees. Pärmi lisamise ajaks oli siidrivirde temperatuur 19C. Erikaal oli 1.032kg/l. Kui lõpp-erikaal tuleb 0.998kg/l siis on alkoholisisaldust oodata 4.4% mahu järgi, mis karboniseerimissuhkru abil peaks tõusma ca 4.6% kanti.
Siider jääb nüüd paariks nädalaks kööki käärima, villimine võiks toimuda 5.01 paiku.
8.01.2019 villisime siidri lõpuks ära. Erikaal oli 1.000kg/l, alkoholi seega 4.2% mahu järgi. Enamus siidrist läks kegi, kuhu lisasime karboniseerimiseks 70g keevas vees lahustatud suhkrut.1.5 liitrit läks veel pooleliitristesse pudelitesse, millesse sai igaühesse 3.9g suhkrut lusikaga sisse puistatud. Magusainet lisaks seekord ei pannud - tundus niigi piisavalt magus.
22.01.2019 läks keg keldrisse. Esimest korda siider kraanist ja kohe märkasime ka tagasilööke.
![]() |
Üks Hiina päritolu kraanidest |
![]() |
Piknikukraanid tagasi |
Kommentaarid
Postita kommentaar