25. pruul Bullet Brew Vienna Lager
4.11.2018 otsustasime üle poole aasta jälle ekstraktikomplektist õlut teha. Vahepeal juba meelest läinud, kuidas kitiõlu maitseb. Valituks osutus Bullet Brew Vienna Lager 2.5kg kit. Õllekomplekt on pakitud toredasse pehmesse kotti, mida on lihtne kääridega avada ja mis võtab pärast prügikastis vähe ruumi. Kott on sisemiselt jaotatud kaheks osaks - ühel pool on humaldatud linnaseekstrakt, teisel pool kasutusjuhend ja pärmipakike. Pärm on kirja järgi "American West Coast Ale", mis peaks olema üsna neutraalse maitsega ja võimaldama seega kodustes tingimustes laagrile sarnanevat tulemust saavutada.
Mulle on seni jäänud mulje, et Bullet Brew on Eesti toode aga paki peal oli hoopis kirjas, et tehtud Inglismaal.
Kõik sai tehtud vastavalt juhendile. Umbes kolmes liitris keevas vees sai lahustatud 1kg pruulimissuhkrut, mis sooduspakkumisena komplektiga tasuta kaasa tuli. Selles omakorda sai lahustatud linnaseekstrakt. Edasi sai lisatud külma kraanivett kääritusnõu 23 liitri märgini. Humalat tundub selles ekstraktis küll vähe olevat. Mõrusust pole ekstraktis pea üldse tunda kuigi väidetakse IBU 22-28. Eks näis, kuidas see asi peale käärimist maitseb. Korra mõtlesin isegi, et paneks natuke humalat juurde aga siiski loobusin - tahaks ikka originaalmaitse ära mekkida.
Erikaal tuli 1.046g/ml. Lõpp-erikaaluks pakutakse 1.008g/ml, alkoholi on seega oodata 5.0% mahu järgi.
Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 21C kraadi. Pärm sai lihtsalt virdele puistatud, nagu juhend soovitas.
Kääritusnõu sai viidud keldrisse, vana jope ümber ja selle all temperatuuriandur ja küttekeha, mis hoiavad temperatuuri 18C kraadi ümber. Keldri temperatuur muidu on juba 13*C. Sellega oleks juba üsna paras tegelikult päris laagerpärmiga õlut kääritada.
Õlu peaks nüüd kaheks nädalaks käärima jääma, seega villimispäev oleks 18.11.18.
Kuna 18.11.2018 käis õlu veel liiga intensiivselt siis sai villimispäev edasi lükatud kuni 23.11.2018. Selleks ajaks oli erikaal jõudnud 1.010g/ml, alkoholi seega 4.7% mahu järgi. Maitse on väga imelik, mõrkjas, meenutab saksa nisuõlut. Ei tea, käärimine algas alles ca kaks ööpäeva pärast pärmi lisamist. Tavaliselt käib mul õlu 8 - 24h pärast juba mühinal ja 2 nädala pärast on kõik läbi. Kas oli midagi pärmiga valesti vms. Ameerika tüüpi pärm peaks nagu nõrga maitsega olema. Facebooki kodupruulijate grupis ka üks kirjutas, et tal ka BB kit kuidagi käima ei läinud.
Karboniseerimiseks sai lisatud 125g kääritussuhkrut. Enamus läks kegi, 4 liitrit pudelitesse. Lasen nüüd nädalakese toasoojas ja siis paar nädalat keldris laagerdada. Eks näis, kas üldse juua sünnib.
Mulle on seni jäänud mulje, et Bullet Brew on Eesti toode aga paki peal oli hoopis kirjas, et tehtud Inglismaal.
Kõik sai tehtud vastavalt juhendile. Umbes kolmes liitris keevas vees sai lahustatud 1kg pruulimissuhkrut, mis sooduspakkumisena komplektiga tasuta kaasa tuli. Selles omakorda sai lahustatud linnaseekstrakt. Edasi sai lisatud külma kraanivett kääritusnõu 23 liitri märgini. Humalat tundub selles ekstraktis küll vähe olevat. Mõrusust pole ekstraktis pea üldse tunda kuigi väidetakse IBU 22-28. Eks näis, kuidas see asi peale käärimist maitseb. Korra mõtlesin isegi, et paneks natuke humalat juurde aga siiski loobusin - tahaks ikka originaalmaitse ära mekkida.
Erikaal tuli 1.046g/ml. Lõpp-erikaaluks pakutakse 1.008g/ml, alkoholi on seega oodata 5.0% mahu järgi.
Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 21C kraadi. Pärm sai lihtsalt virdele puistatud, nagu juhend soovitas.
Kääritusnõu sai viidud keldrisse, vana jope ümber ja selle all temperatuuriandur ja küttekeha, mis hoiavad temperatuuri 18C kraadi ümber. Keldri temperatuur muidu on juba 13*C. Sellega oleks juba üsna paras tegelikult päris laagerpärmiga õlut kääritada.
Õlu peaks nüüd kaheks nädalaks käärima jääma, seega villimispäev oleks 18.11.18.
Kuna 18.11.2018 käis õlu veel liiga intensiivselt siis sai villimispäev edasi lükatud kuni 23.11.2018. Selleks ajaks oli erikaal jõudnud 1.010g/ml, alkoholi seega 4.7% mahu järgi. Maitse on väga imelik, mõrkjas, meenutab saksa nisuõlut. Ei tea, käärimine algas alles ca kaks ööpäeva pärast pärmi lisamist. Tavaliselt käib mul õlu 8 - 24h pärast juba mühinal ja 2 nädala pärast on kõik läbi. Kas oli midagi pärmiga valesti vms. Ameerika tüüpi pärm peaks nagu nõrga maitsega olema. Facebooki kodupruulijate grupis ka üks kirjutas, et tal ka BB kit kuidagi käima ei läinud.
Karboniseerimiseks sai lisatud 125g kääritussuhkrut. Enamus läks kegi, 4 liitrit pudelitesse. Lasen nüüd nädalakese toasoojas ja siis paar nädalat keldris laagerdada. Eks näis, kas üldse juua sünnib.
Kommentaarid
Postita kommentaar