17. pruul Finlandia õunasiider
30.06.2018 tegime oma 17. pruuli. Seekord siis jälle siider, täpsemalt Finlandia Apple Cider, mida oleme juba paar korda varemgi teinud ja tulemusega rahule jäänud. Kontsentraat sai lahustatud paaris liitris kuumas vees, milles oli lahustatud 1kg suhkrut, seejärel lisatud 2 liitrit Põltsamaa õunamahla ja kraanivett 23 liitri märgini. Pärm sai tunni jagu toasoojas keedetud vees liguneda. Pärmi lisamise ajaks oli siidrivirde temperatuur 22C. Refraktomeeter näitas 9 Brix WRI, mis vastab 8.2°P või 1.035 kg/l. Kui lõpp-erikaal tuleb 1.001kg/l, nagu eelmine kord, siis on alkoholisisaldust oodata 4.5% mahu järgi, mis karboniseerimissuhkru abil peaks tõusma ca 4.7% kanti.
10.07.2018 võtan proovi. Refraktomeeter näitab 3.0 Brix WRI, erikaal 0.996. Jälle häda sellega, kui erinevate riistadega mõõta. Tundub, et refraktomeetrit ei või siidri puhul uskuda kui see on kalibreeritud õllevirde järgi. Alkoholi tekkis kas 4.5 või 5.1% mahu järgi. Vahet nagu polekski!
11.07.2018 on näidud samad ja otsustame siidri pudelitesse villida. Magustamiseks lisasime 200ml 70%-list Sorbitooli ja kuna see sai otsa ja tundus, et vajas lisa siis lisasime veel 22g siidris lahustatud Laktoosipulbrit. Selgus, et laktoosipulber ei taha külmas vees sugugi lahustuda. Õnneks ei valanud seda otse siidrinnõusse vaid väiksemasse anumasse, millega sai siidrit pliidil kuumutada. Kuumas siidris lahustus pulber hästi. Karboniseerimiseks lahustasime samas kuumas siidris veel 143g lauasuhkrut.
10.07.2018 võtan proovi. Refraktomeeter näitab 3.0 Brix WRI, erikaal 0.996. Jälle häda sellega, kui erinevate riistadega mõõta. Tundub, et refraktomeetrit ei või siidri puhul uskuda kui see on kalibreeritud õllevirde järgi. Alkoholi tekkis kas 4.5 või 5.1% mahu järgi. Vahet nagu polekski!
11.07.2018 on näidud samad ja otsustame siidri pudelitesse villida. Magustamiseks lisasime 200ml 70%-list Sorbitooli ja kuna see sai otsa ja tundus, et vajas lisa siis lisasime veel 22g siidris lahustatud Laktoosipulbrit. Selgus, et laktoosipulber ei taha külmas vees sugugi lahustuda. Õnneks ei valanud seda otse siidrinnõusse vaid väiksemasse anumasse, millega sai siidrit pliidil kuumutada. Kuumas siidris lahustus pulber hästi. Karboniseerimiseks lahustasime samas kuumas siidris veel 143g lauasuhkrut.
Kommentaarid
Postita kommentaar