11. pruul Finlandia õunasiider
1.04.2018 tegime oma 11. pruuli. Seekord siis jälle siider, täpsemalt Finlandia Apple Cider, mida oleme varemgi juba teinud ja tulemusega väga rahule jäänud. Kuna eelmine kord 24 liitri retsepti järgi kippus siider vesiseks jääma ja tuli liiter õunamahla juurde panna siis seekord tegime täpselt 20 liitri retsepti järgi kuna õunamahla varuks ei olnud. Kontsentraat sai lahustatud kuumas vees, millesse oli keedetud 800g suhkrut, seejärel lisatud kraanivett 20 liitri märgini. Pärm sai kümmekond minutit leiges vees liguneda. Pärmi lisamise ajaks oli siidrivirde temperatuur 20C. Refraktomeeter näitas 8.9 Brix Wri, mis vastab 8.1°P või 1.033 kg/l. Kui lõpp-erikaal tuleb 1.001kg/l, nagu eelimine kord, siis on alkoholisisaldust oodata 4.2% mahu järgi, mis karboniseerimissuhkru abil peaks tõusma ca 4.4% kanti. Villimine võiks toimuda 14.04 paiku. Eelmine kord piisas käärimiseks tegelikult kümnest päevast.
7.04.2018 võtsin proovi. Refraktomeeter näitas 3.5 Brix WRI, mis vastab 1.001kg/l, mis oleks juba üsna valmis aga pärm on veel settimata ja proov mullitas rõõmsasti. Peab paari päeva pärast uuesti vaatama.
11.04.2018 näitab refraktomeeter 3.2 Brix WRI e. 1.000kg/l, seega on alkoholi 4.3%. Lisame karboniseerimiseks 110g suhkrut ja magustamiseks 224g 70%-list sorbitooli ja villime siidri pudelitesse.
19.04.2018 läks siider keldrisse laagerduma.
7.04.2018 võtsin proovi. Refraktomeeter näitas 3.5 Brix WRI, mis vastab 1.001kg/l, mis oleks juba üsna valmis aga pärm on veel settimata ja proov mullitas rõõmsasti. Peab paari päeva pärast uuesti vaatama.
11.04.2018 näitab refraktomeeter 3.2 Brix WRI e. 1.000kg/l, seega on alkoholi 4.3%. Lisame karboniseerimiseks 110g suhkrut ja magustamiseks 224g 70%-list sorbitooli ja villime siidri pudelitesse.
19.04.2018 läks siider keldrisse laagerduma.
Kommentaarid
Postita kommentaar