9. pruul St.Peter's Ruby Red Ale
5.03.2018 Niipea kui kääritusnõu oli vabanenud meie 8. pruulist, panime hakkama oma üheksanda pruuli - St. Peter's Ruby Red Ale 3kg kiti, millest peaks tulema üks huvitav punane õlu, mis lisaks odrale sisaldab ka rukist.
Selline üks-välja-teine-sisse süsteem on meile päris meeldima hakanud. Kui juba asjad laiali, kääritusnõu märg ja desinfitseerimislahus valmis tehtud, miks siis mitte nõud kohe järgmise virdega täita. Ühe kääritusnõuga ca 20-liitriseid laare tehes kipub kahe pruuli valmimise vahel, eriti kui mõni külaline on käinud, isegi õlut puudu jääma ja tuleb vahepeal poe õlut juurde osta.
St. Peter'silt oleme varem teinud Golden Ale ja IPA, mis mõlemad mulle päris hästi maitsesid. Ka see komplekt koosnes kahest ekstraktipurgist, pakikestest humalaekstrakti ja kuivpärmiga. Purgid said paarkümmend minutit kuumas vees liguneda, et sisu lihtsamalt välja tuleks. Seejärel lahustasime ekstrakti ca 3.5 liitris keevas vees. Siis lisasime külma kraanivett 23.5 liitri märgini. Sattusin pisut hoogu - juhendi järgi oleks pidanud ainult 23 liitrini lisama. Peale erikaalu mõõtmist vaatasin, et nende näitudega tuleb õlu ikka väga lahja ja lahustasin veel 500g pruulimissuhkrut pooles liitris keevas vees. Erikaal sai selle peale 1047g/l e. 12.5 Brix WRI e. 11.4°P, mis loodetava 1012g/l lõpperikaalu juures võiks 4.6% ABV anda (+ 0.2% karboniseerimissuhkru arvelt kui pudelisse läheb). Seejärel läks virdesse humalaekstrakt ja siis pärm, millel olin enne pooles kruusitäies käesoojas keedetud vees pool tunnikest liguneda lasknud. Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 23°C. Järgmiseks päeva lõunaks mulksus õhulukk juba korra sekundis. Õlu jääb nüüd käima kaheks nädalaks. Kuna eelmise laari ajal tundus, et jaheduse tõttu jäi pärm vähe tudile siis see kord ei julgenud kääritusnõud enam päris põrandale jätta, kapi otsa ka ei tahtnud panna kuna seal kipub liiga soojaks minema, siis see kord panin kääritusnõu teise kääritusämbri otsa, et siis mitte päris põrandal aga ka mitte kapi otsas. Ilmad on nüüd küll ka soojemaks läinud.
17.03.2018 läks õlu kegi. Refraktomeeter näitas 7 Brix WRI, mis teeb 6.4 °P ehk 1.012g/l. Alkoholi peaks seega olema 4.4 % mahu järgi. Lasin õllele natuke CO2 peale ja jätan veel nädalaks tuppa sooja. Kuna kõik kegi ei mahtunud siis 8 pudeli jagu õlut sai 5.5g/l pruulimissuhkruga järelkäärima.
24.03.2018 läks õlu keldrisse laagerduma.
Selline üks-välja-teine-sisse süsteem on meile päris meeldima hakanud. Kui juba asjad laiali, kääritusnõu märg ja desinfitseerimislahus valmis tehtud, miks siis mitte nõud kohe järgmise virdega täita. Ühe kääritusnõuga ca 20-liitriseid laare tehes kipub kahe pruuli valmimise vahel, eriti kui mõni külaline on käinud, isegi õlut puudu jääma ja tuleb vahepeal poe õlut juurde osta.
St. Peter'silt oleme varem teinud Golden Ale ja IPA, mis mõlemad mulle päris hästi maitsesid. Ka see komplekt koosnes kahest ekstraktipurgist, pakikestest humalaekstrakti ja kuivpärmiga. Purgid said paarkümmend minutit kuumas vees liguneda, et sisu lihtsamalt välja tuleks. Seejärel lahustasime ekstrakti ca 3.5 liitris keevas vees. Siis lisasime külma kraanivett 23.5 liitri märgini. Sattusin pisut hoogu - juhendi järgi oleks pidanud ainult 23 liitrini lisama. Peale erikaalu mõõtmist vaatasin, et nende näitudega tuleb õlu ikka väga lahja ja lahustasin veel 500g pruulimissuhkrut pooles liitris keevas vees. Erikaal sai selle peale 1047g/l e. 12.5 Brix WRI e. 11.4°P, mis loodetava 1012g/l lõpperikaalu juures võiks 4.6% ABV anda (+ 0.2% karboniseerimissuhkru arvelt kui pudelisse läheb). Seejärel läks virdesse humalaekstrakt ja siis pärm, millel olin enne pooles kruusitäies käesoojas keedetud vees pool tunnikest liguneda lasknud. Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 23°C. Järgmiseks päeva lõunaks mulksus õhulukk juba korra sekundis. Õlu jääb nüüd käima kaheks nädalaks. Kuna eelmise laari ajal tundus, et jaheduse tõttu jäi pärm vähe tudile siis see kord ei julgenud kääritusnõud enam päris põrandale jätta, kapi otsa ka ei tahtnud panna kuna seal kipub liiga soojaks minema, siis see kord panin kääritusnõu teise kääritusämbri otsa, et siis mitte päris põrandal aga ka mitte kapi otsas. Ilmad on nüüd küll ka soojemaks läinud.
17.03.2018 läks õlu kegi. Refraktomeeter näitas 7 Brix WRI, mis teeb 6.4 °P ehk 1.012g/l. Alkoholi peaks seega olema 4.4 % mahu järgi. Lasin õllele natuke CO2 peale ja jätan veel nädalaks tuppa sooja. Kuna kõik kegi ei mahtunud siis 8 pudeli jagu õlut sai 5.5g/l pruulimissuhkruga järelkäärima.
24.03.2018 läks õlu keldrisse laagerduma.
Kommentaarid
Postita kommentaar