8. pruul St. Peter's India Pale Ale

11.02.2018 Niipea kui meie kääritusnõu oli vabanenud 7. pruulist, panime hakkama oma kaheksanda pruuli - St. Peter's India Pale Ale 3kg kiti. St. Peter'silt oleme varem teinud Golden Ale, mis mulle väga maitses. Ka see komplekt koosnes kahest ekstraktipurgist, pakikestest humalaekstrakti ja kuivpärmiga. Purgid said kümmekond minutit kuumas vees liguneda, et sisu lihtsamalt välja tuleks. Seejärel lahustasime ekstrakti ca 3.5 liitris keevas vees. Siis  lisasime külma kraanivett 19.5 liitri märgini. Sattusin pisut hoogu - juhendi järgi oleks pidanud ainult 19 liitrini lisama. Peale erikaalu mõõtmist vaatasin, et nende näitudega kohe kindlasti pakendil lubatud 5.5% ABV välja ei tule ja lahustasin veel 250g suhkrut keevas vees. Erikaal sai selle peale 1050g/l e. 13.5 Brix WRI e. 12.3°P, mis loodetava 1012g/l lõpperikaalu juures võiks 5.0% ABV anda (+ 0.2% karboniseerimissuhkru arvelt kui pudelisse läheb). Seejärel läks virdesse humalaekstrakt ja siis pärm, mille olin enne pooles kruusitäies käesoojas keedetud vees üles leotanud. Pärmi lisamise ajaks oli virde temperatuur 24°C. Juba kolme tunni pärast mulksus õhulukk korra minutis, järgmiseks päevaks juba korra sekundis.
Õlu jääb nüüd käima kaheks nädalaks.

18.02.2018 Õlu on nüüd ühe nädala käinud. Õhulukk mulksub umbes 30 sekundi tagant. Refraktomeeter näitas 9 Brix WRI, mis vastab 1021g/l. Juhendi järgi on oodata lõpp-erikaalu alla 1014g/l. Juhendi järgi oleks pidanud  käärmine kestma 4 - 6 päeva.

25.02.2018 Kaks nädalat on nüüd täis aga erikaal on ikka alles 1016g/l. Kahtlustan, et külmade ilmade tõttu on kääritusnõu temperatuur langenud ca 17C kraadini ja pärm on tudile jäänud. Tõstsin nüüd kääritusnõu kapi otsa, et kõrgemat temperatuuri hoida. Õhulukk mulksub ikka umbes 30 sekundi tagant.

5.03.2018 läks õlu kegi. Kolm nädalat on õlu käärinud aga päris seisma õhulukk ikka ei jäänud. Õlu oli kegi villimise ajaks juba päris selge. Erikaal sai 7.3 Brix WRI, mis vastab 1.013g/l, alkoholi tuli seega ca 4.8% mahu järgi.

22.03.2018 IPA on nüüd saanud üle kahe nädala kegis olla. On üsna selgeks läinud. Maitseb hästi, kuigi IPA kohta on ikka minu arust vähe kangust ja vähe humalat. Aga võimalik, et inglise stiilis IPA nii humalane ei käigi kui Ameerika omad. Keha on kenasti, vaht ei püsi kuigi kaua, samas klaasile jääb päris kena vahupits.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga