7. pruul Magnum pirnisiider
1.02.2018 Niipea kui kääritusnõu oli vabanenud 6. pruulist, panime hakkama oma seitsmenda pruuli. Sedakorda jälle siider - Magnum Pear Cider 1.7kg kit. Tootja andmetel ainuke pirnisiidri komplekt, mis olevat tõesti pirnimahla kontsentraadist. Komplekti kuulub 1.7kg mahlakontsentraati, pakike pärmi ja magusainega ja teine pakike pirni maitseainega, mis lisatakse alles peale kääritust.
Seekord järgisime üsna täpselt juhendit. Neljas liitris keevas vees lahustasime 1.3kg suhkrut, keetsime mõne minuti, seejärel lahustasime seal ka mahlakontsentraadi. Edasi lahjendasime selle kraami külma kraaniveega 21.5 liitrini. Juhend soovitas küll 22.5 liitrini aga vaatasime, et läheb äkki liiga vesiseks.
Erikaal sai hüdromeetri järgi 1040g/l, refraktomeetri järgi 11.3 Brix e 1045g/l. Pärm sai puistatud otse virdesse temperatuuril 25*C. Paari minuti pärast sai kraam korralikult läbi segatud. Juhend pakub lõpperikaaluks 1000g/l, seega peaks alkoholi tekkima 5.2...5.9% ABV (sõltub, kumba riista nüüd uskuda). Siider peaks jääma käärima kümneks päevaks, seega villimine võiks toimuda 11.veebruaril.
11.02.2018 sai siider pudelitesse villitud. Jook oli veel päris hägune ja pärmimaitseline. Erikaal tuligi täpselt 1000g/l (refraktomeetri järgi 4 Brix), mis peaks 5.2 alkoholi mahuprotsenti andma. Karboniseerimiseks sai 116g (5.5g/l) suhkrut kruusitäies keevas vees lahustatud ja villimisämbrisse lisatud. Magustamiseks lisasime 100g 70-protsendilist sorbitooli (eelmisele siidrile panime 500g, mis oli natuke liiga palju). Vastavalt juhendile tuli nüüd lisada ka pirni-lõhna-ja maitseaine. Praegu on küll selline tunne, et seda poleks pidanud panema või kui siis ainult osa pakikesest. Sellest maitseainest tekkis siidrile päris vänge tüüpiline pirnimaitseaine lõhn nagu mõnel nõuka-aegsel Düšessi kommil või limonaadil. Jääb loota, et see aja jooksul natukenegi järele annab. Mis sellest kasu, et tegu ehtsa pirnimahlaga kui jook nii võikalt maitseaine järgi lehkab.
Siider jääb nüüd viieks päevaks toasooja karboniseeruma, seejärel läheb keldrisse laagerduma ja selginema.
Seekord järgisime üsna täpselt juhendit. Neljas liitris keevas vees lahustasime 1.3kg suhkrut, keetsime mõne minuti, seejärel lahustasime seal ka mahlakontsentraadi. Edasi lahjendasime selle kraami külma kraaniveega 21.5 liitrini. Juhend soovitas küll 22.5 liitrini aga vaatasime, et läheb äkki liiga vesiseks.
Erikaal sai hüdromeetri järgi 1040g/l, refraktomeetri järgi 11.3 Brix e 1045g/l. Pärm sai puistatud otse virdesse temperatuuril 25*C. Paari minuti pärast sai kraam korralikult läbi segatud. Juhend pakub lõpperikaaluks 1000g/l, seega peaks alkoholi tekkima 5.2...5.9% ABV (sõltub, kumba riista nüüd uskuda). Siider peaks jääma käärima kümneks päevaks, seega villimine võiks toimuda 11.veebruaril.

Siider jääb nüüd viieks päevaks toasooja karboniseeruma, seejärel läheb keldrisse laagerduma ja selginema.
Kommentaarid
Postita kommentaar