6. pruul Muntons Gold Continental Pilsner


11.01.2018 tegime oma kuuenda pruuli. Seekord Muntons Gold Continental Pilsner 3kg komplekti.
Kit koosneb kahest ekstraktipurgist ja pakikesest kuivpärmiga. Pärmipaki peale oli märgitud, et tegu on 6 grammi laager pärmiga. Taas kord jääb ainult kulmu kergitada kuna juhend annab sobivaks kääritustemperaruuriks 18 - 21*C, mis peaks olema ale pärmidele meelepärane vahemik. Lisaks peaks 6 grammi pärmi 22 liitri virde kohta olema vähemalt poole vähem kui asjatundjad vajalikuks peavad.
Ekstrakt sai lahustatud 3.25 liitris kuumas vees, külma kraanivett sai lisatud 21.7 liitrini. Juhend soovitas küll 22.7 liitrini aga mõtlesin, et läheb äkki muidu liiga lahjaks. Virde erikaal sai refraktomeetri järgi 11.4 Brix e  1046g/l. Hüdromeeter näitas 1042g/l. Juhendi järgi on oodata lõpp-erikaalu alla 1014g/l, seega peaks alkoholi 4.5 (koos karboniseerimissuhkruga 4.7) mahuprotsendi kanti tulema. Suhkrut seekord virdele ei lisanudki. Pärm läks sisse 21 kraadi juures, kusjuures jätsin pärmi lihtsalt vahu peale, ei seganud virdesse sisse. Õhulukk hakkas kord minutis mulksuma juba ühe tunni pärast. Keerasin köögi radiaatori termostaati veel natuke jahedamaks, et temperatuur ikka kindlasti 21*C ei ületaks. Plaanin seekord õlut enne villimist vähemalt kolm nädalat kääritada. Villimine peaks seega toimuma mitte enne kui 1.veebruaril.
Hommikuks ei olnud käärimine sugugi rohkem aktiivseks läinud. Hakkasin muretsema, et äkki sellele "laager" pärmile ei meeldi ikkagi vahu peal olla. Juhendis oli ka kirjas, et peab sisse segama. Otsustasin siiski nüüd pärmi sisse segada. Mine tea, parem hilja kui ilma.

27.01.2018 võtsin kraanist proovi. Erikaal 1012, hägune. Maitse tugevalt pärmine. Peale pärmi nagu muud polegi tunda. Veider lahja kraam. Ei tea, mis sellest kolmest kilost ekstraktist sai. Loodetavasti peale pärmi settimist läheb paremaks.

1.02.2018 läks Pilsner kegi nagu plaanitud oli. Erikaal hüdromeetri järgi 1010g/l, refraktomeetri järgi 6.1 Brix e 1024g/l. Alkoholi peaks siis olema refraktomeetri järgi 4.7 mahuprotsenti, hüdromeetri järgi 4.2% ABV. Häda kui on mitu riista - igaüks näitab eri asja. Hägusus on küll vähemaks jäänud aga selge ta ka polnud. Kolmenädalasest kääritamisest hoolimata oli maitses ikka nii palju pärmi, et prooviks võetud klaasitäit ära juua ei tahtnud. Kaks liitrit õlut, mis kegi ei mahtunud, läks suhkruga nelja pooleliitrisesse plastpudelisse.
See oli meie esimene kokkupuude kegiga. Kegid said tellitud saksamaalt. Kolm kasutatud kegi 150€ koos PayPali kasutamise lisatasu (sic) ja saatekuluga, mida veebipood normaalselt arvutada ei osanud ja mis pärast tellimuse esitamist lisaks küsiti. Kuna tegu oli kasutatud kegiga, mis oli teab mis kraamiga teab kui kaua seisnud siis sai nõu juba korra varem pestud (millest ei piisanud haisust vabanemiseks) ja nüüd veel enne villimist desinfitseeriva pesuvahendiga pestud, mitu korda veega loputatud, et pesuvahendi lõhnast vabaneda ja siis veel Oxi'ga leotatud. Kõik tihendid said ka loomulikult uued ja silikooniga määritud. Spetsiaalset gaasiballooni ega reduktorit pole veel jõudnud muretseda - esimese laari karboniseersin keevitusaparaadi CO2 balloonist. See on aga nii suur ja raske, et seda garaažist kaugemale küll vedada ei taha. Nüüd siis istub Pilsneri keg garaažis keevitusaparaadi kõrval ja jahtub (cold-crash'ib) ja (force-)karboniseerub. Plaan on ikka mingi väiksem balloon ka muretseda.
Pilsner peaks tootja soovitusel laagerduma vähemalt 21 päeva või seni kuni õlu muutub selgeks.

25.02.2018 Kahe nädalaga läks Pilsner keldris täitsa selgeks ja pärmi maitse tõmbas tagasi. Võib öelda, et tegu on täiesti auväärse Pilsneriga. Tavalisest poe-pilkust keha palju rohkem, natuke maguski, kergelt humalane, vaht päris kena. See pilt on tehtud mitu minutit peale õlle klaasi laskmist. See Pilsner maitseb mulle palju paremini kui see Muntons Lager maltoosaga.
Keg hakkab juba vaikselt tühjaks saama. Tuli välja, et kegi voolikumajandus on ka terve teadus. Vooliku pikkus ja läbimõõt on väga tähtis, et õlu paraja kiirusega kraanist väljuks. Kui voolik liiga jäme või lühike siis tuleb õlu kraanist liiga suure kiirusega ja läheb seetõttu hirmsasti vahtu - peale vahu lahtumist on jook alakarboniseeritud. Võiks arvata, et seda muret annaks lahendada väiksema rõhuga kegis aga väiksem rõhk kegis päädib peagi samuti alakarboniseeritud õllega. Praeguste plaanide kohaselt tuleb kegi ja kraani vahele 2 meetrit 4-millimeetrise sisediameetriga voolikut.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga