3. pruul St. Peter's Golden Ale

16.11.2017 sai tehtud meie kolmas pruul. Seekord St. Peter's Golden Ale. Komplektist tuleb 20,5 liitrit õlut, lubatud alkohol 4.7% mahust. Tegu on siis kahe purgi komplektiga, millele suhkrut lisada pole juhendi järgi ette nähtud. Ma siiski panin 200g suhkrut lisaks sest vaatasin, et muidu äkki jääb liiga lahja. Erikaal sai niiviisi 1050g/l.
Juhend soovitab ekstraktile lisada 3,5 liitrit keevat vett kuid järgmine kord kui sellist komplekti teha siis tuleks kas mitte päris keevat või siis koguseliselt vähem kuuma vett panna kuna temperatuur jäi peale külma vee lisamist liiga kõrge, et kohe saaks pärmi sisse panna - 29C kraadi.
Enne pärmi lisamist
Pärm sai sisse pandud 27C kraadi juures. Enne lasin pärmi natuke liguneda ka. Selles komplektis oli veel miski humalaekstrakti pakike, mis tuli enne pärmi virdesse lisada. Kuigi juhend soovitab lasta käärida 4 - 6 päeva siis plaan on lasta virdel kena kaks nädalat käärida enne kui pudelisse panna, st villida võiks 30.11 paiku. Kuna kaks eelmist pruuli on tulnud väga tugeva pärmi maitsega siis jätan seekord kääritusnõu põrandale, mitte ei tõsta kapi otsa. Räägitakse, et liigne pärmisus võib olla tingitud liiga kõrgest käimistemperatuurist. Põrandal ei ületa temperatuur 21C kraadi, mis jääb napilt juhendi soovitatud 18-21C kraadi priiridesse.

20.11.2017 võtan proovi.
Erikaal 1018g/l seega päris ära käinud veel ei ole kuigi maitse järgi tundub üsna valmis olevat. Värvus helekollane, hägune, pärmi maitse paju pehmem kui "Väsinud Rüütli Rüüpel" kuigi kääritusnõu kraanist võetud proov oli päris hägune. Ei tea, kas ongi mingi pehmema maitsega pärm või sõltub tõesti nii palju temperatuurist. On tunda päris tugevat alkoholi maitset kuigi arvutuse järgi ei tohiks ABV praegu ületada 4.2%.

25.11.2017 võtan veel ühe proovi. Erikaal 1012g/l, mis on juba alla komplekti juhendis märgitud 1014-e. ABV kalkulaator annab tulemuseks 4.99%. On näha, et pärm on juba (osaliselt) kääritusnõu põhja settinud. Kääritusnõu kraanist lastud näidises hulpis paarimillimeetrise läbimõõduga pärmihelbeid, mis üsna kiiresti uuesti põhja settisid.

29.11.2017 villisime õlle pudelitesse. Erikaal  endiselt 1012g/l. Kokku sai 35 pudelit, millest 2 oli 0.33L, ülejäänud pooleliitrised. Karboniseerimiseks sai 128g e. 7g/L suhkrut natukeses kuumas vees lahustatud ja villimisämbris otse õlle sisse segatud, et tüütut pudelitesse suhkru mõõtmist vältida ja ühtlasemalt karboniseerunud õlu saada. CO2 peaks selle peale tulema 2.7 mahu jagu. Peale suhkru lisamist oli erikaal 1014g/l. Nüüd jääb õlu kuni 13.12.2017 toasooja järelkäärima ja karboniseeruma, seejärel keldrisse.

13.12.2017 läks õlu keldrisse laagerduma. Keldris oli täna +9 kraadi C. Seal peaks ta olema vähemalt 2 nädalat enne kui võib valminuks lugeda. See oleks siis 27.12.2017.
Tegelikult sai paari päeva eest juba õlut proovitud. Siis oli õlu nii vurtsu täis, et ei õnnestunud ühe korraga klaasigi valada. Üpris selge, kuldkollane. Vaht ilus tugev, mida jätkus klaasi tühjaks saamiseni. Klaasile jäi korralik lacing. Päris tugeva kehaga ja üsna ohtra humalaga, kuigi aroomi võiks rohkemgi olla aga ega vist konservist pole ilma dry hopping'uta rohkem midagi tahtagi. Mulle meeldib. Ikka kohe aru saada, et kahe purgi komplekt. Loodan, et laagerdumisega natuke tõmbab CO2 rahulikumaks, et õnnestub ikka ühe korraga klaasi valada.

23.12.2017 sai sõpradega õlut maitstud. Selleks ajaks oli õlu juba rahunenud - rahulikult valades sai
ikka pudeli ühe korraga klaasi tühjaks valada. Mm..., minu lemmik.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga