3. pruul St. Peter's Golden Ale

Juhend soovitab ekstraktile lisada 3,5 liitrit keevat vett kuid järgmine kord kui sellist komplekti teha siis tuleks kas mitte päris keevat või siis koguseliselt vähem kuuma vett panna kuna temperatuur jäi peale külma vee lisamist liiga kõrge, et kohe saaks pärmi sisse panna - 29C kraadi.
![]() |
Enne pärmi lisamist |
20.11.2017 võtan proovi.
Erikaal 1018g/l seega päris ära käinud veel ei ole kuigi maitse järgi tundub üsna valmis olevat. Värvus helekollane, hägune, pärmi maitse paju pehmem kui "Väsinud Rüütli Rüüpel" kuigi kääritusnõu kraanist võetud proov oli päris hägune. Ei tea, kas ongi mingi pehmema maitsega pärm või sõltub tõesti nii palju temperatuurist. On tunda päris tugevat alkoholi maitset kuigi arvutuse järgi ei tohiks ABV praegu ületada 4.2%.
25.11.2017 võtan veel ühe proovi. Erikaal 1012g/l, mis on juba alla komplekti juhendis märgitud 1014-e. ABV kalkulaator annab tulemuseks 4.99%. On näha, et pärm on juba (osaliselt) kääritusnõu põhja settinud. Kääritusnõu kraanist lastud näidises hulpis paarimillimeetrise läbimõõduga pärmihelbeid, mis üsna kiiresti uuesti põhja settisid.
29.11.2017 villisime õlle pudelitesse. Erikaal endiselt 1012g/l. Kokku sai 35 pudelit, millest 2 oli 0.33L, ülejäänud pooleliitrised. Karboniseerimiseks sai 128g e. 7g/L suhkrut natukeses kuumas vees lahustatud ja villimisämbris otse õlle sisse segatud, et tüütut pudelitesse suhkru mõõtmist vältida ja ühtlasemalt karboniseerunud õlu saada. CO2 peaks selle peale tulema 2.7 mahu jagu. Peale suhkru lisamist oli erikaal 1014g/l. Nüüd jääb õlu kuni 13.12.2017 toasooja järelkäärima ja karboniseeruma, seejärel keldrisse.


23.12.2017 sai sõpradega õlut maitstud. Selleks ajaks oli õlu juba rahunenud - rahulikult valades sai
ikka pudeli ühe korraga klaasi tühjaks valada. Mm..., minu lemmik.
Kommentaarid
Postita kommentaar