2. pruul Mangrove Jack's Strawberry Pear Cider

7.11.2017 Teiseks pruuliks sai valitud Mangrove Jack's maasika-pirnisiider. Selles komplektis oli lisaks ekstraktile ja pärmile veel magustaja ja maasika maitseaine. Komplektist peaks saama 23 liitrit siidrit.
Kõik sai tehtud enamvähem juhendi järgi. Algvirde erikaal oli 1048, pärmi lisamise ajaks oli temperatuur 20C. Juhend soovitas 18 - 28C. Virde maitse ja lõhn meenutab kuivatatud ja pisut kõrbenud õunu. Värv tumepruun. Magusaine kohta soovitas juhend, panna kõik kui soovid magusat, pool kui soovid poolmagusat ja jätta panemata kui soovid kuiva siidrit. Me panime kõik sisse.

9.11.2017 Seekord ei tahtnud õhulukk üldse mulksuma hakata. Korralikult läks asi käima alles 48 tunni pärast. Ei tea, kas asi selles, et seekord oli temperatuur madalam (soovitatud vahemiku alumises otsas), lisaks ei saanud seekord pärmi eelleotatud ja pealegi ju tegu hoopis teist tõugu pärmiga. Lisaks avastasime, et kõige odavama kääritusämbri kaas oli tihe ainult esimesel korral. Nüüd lekkis osa gaasist kaane vahelt välja ja nii ei jätkunudki mahtu, et vesilukku mulksuma panna.

12.11.2017 Ei mulksu enam. Erikaal 1008g/l, mis näitab, et käärimine on läbi ja vastavalt juhendile on aeg sisse valada maitseaine. ABV 5.5%

14.11.2017 Erikaal 1006g/l, värvus tumepruun, hägune, maitse pärmine. ABV 5.5%. Pärm on settinud õhukese tiheda kihina kääritusnõu põhja.
Villime pudelitesse, kuhu lisame ka suhkrut arvestusega 7g liitri kohta. See pudelitesse suhkru ajamine on üks jura. Väga lihtne on unustada mõnda pudelisse lisada või mõnda topelt panna ja eriti veel kui on eri suurustega pudeleid. Tahaks järgmine kord segada karboniseerimissuhkru otse virdesse, et ei peaks igasse pudelisse suhkrut mõõtma. Selleks aga on vaja muretseda üks nõu lisaks kuna pärmi peal küll pole hea mõte hakata suhkrut segama.

19.11.2017 läksid pudelid keldrisse.

27.11.2017 võtsime ühe pudeli kahepeale prooviks. Siider on kenasti karboniseerunud, värvus tumepruun kuigi pakil oli kirjas, et peaks olema roosa. Jook selge, pärm on ilusti põhja settinud. Pudeli saab päris tühjaks valada ilma, et pärmi klaasi satuks. Maitse on küll midagi muud kui see, mida poesiidrite kogemuse järgi arvaks olema maasika-pirnisiider. Pigem meenutab jook kalja, millel on lisaks kuivatatud/kõrvetatud õunu. Samas - ega ta otseselt paha pole ja ehk annab pärmi maitse ka veel laagerdades järele.

12.02.2018. Mõned pudelid on veel keldrisse jäänud. Olgem ausad - ikka solk, mis solk. Siidrist on ikka asi päris kaugel. Hiljem olen kuskilt leidnud, et see "siider" sisaldab odra linnaseid. No ime pole siis, et see märjuke pigem õlut või kalja meenutab kui siidrit. Kes siidrit tahab see proovigu Finlandia õunasiidrit. Kahjuks on eestis siidrikomplektide valik ja saadavus kesine. Välismaalt ühte-kahte purki tellida ei tasu sest saatekulu läheb üüratuks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga