1. pruul "Väsinud Rüütli Rüübe"

Väsinud Rüütli RüübeEsimeseks pruuliks sattus maltoosa.ee õllekomplekt "Väsinud Rüütli Rüübe". Komplekt koosneb 2.4 kilost humaldatud ekstraktist ja pärmipakikesest. Sellest peaks saama 20 liitrit õlut.
Kõik sai tehtud enamvähem vastavalt juhendile. Komplektile oli kästud lisada 800 grammi suhkrut. Mul läks 816g. Virre päris tume pruun, maitse mõru, väga vähe magusust aimata.
Erikaal sai 1042g/l. Pärm sai eraldi tassis ca 15 minutit leotatud. Pärmi lisamise eel oli virde temperatuur 28C, mis on natuke
rohkem kui juhendis soovitatud 18-25C.
Juhend soovitab kääritada 7 - 10 päeva toatemperatuuril, seejärel villida õlu pudelitesse lisades suhkrut 7g liitri kohta, hoida veel 7 päeva toatemperatuuril, seejärel viia 10 päevaks jahedasse laagerduma.

27.10.2017 hommikuks mulksub õhulukk juba ca 2 korda sekundis. Kääritusnõu temperatuur 25.6C (äkki liiga kõrge?), ruumi temperatuur 23C.

28.10.2017 on mulksumine rahunenud 1 korrani sekundis. Samas on ka ruumi temperatuur madalam, 21.5C, ja käärimisnõu temp. 22.9C.

29.10.2017 lõunaks on mulksumine lõppenud (25 minuti jooksul ei tee ühtegi mulksu). Virde temperatuur 22C, ruum 21C. Võtan proovi: erikaal 1010 - 1012g/l, virre hägune, tugev pärmi maitse. Arvutan hüdromeetri alkoholi skaala abil alkoholi sisalduse: 5.4 - 1.4 = 4% ABV.

31.10.2017 õhtul on virde temperatuur 21.2C, ruumi temperatuur 21C. Erikaal 1006-1008g/l, virre endiselt tugevalt hägune, endiselt tugev pärmi maitse. Arvutan hüdromeetri alkoholi skaala abil alkoholi sisalduse: 5.4 - 0.8 = 4.6% ABV.

1.11.2017 hilisõhtul on virde temperatuur 20.8C, ruumi temperatuur 21.7C. Erikaal 1006g/l, virre ikka hägune, endiselt tugev pärmi maitse. On näha, et pärm on sadestunud kääritusnõu põhja. ABV kalkulaatori abil: 4.73%.

3.11.2017 villime õlle pudelitesse. 20-st liitrist on ca 1 liiter proovideks kulunud, ca 2 liitrit jääb settena kääritusnõusse. Järgi jäänud 17-st liitriga täidan 34 pooleliitrist pudelit, mis peavad nüüd jääma 2-ks nädalaks toasooja, seejärel 3-ks nädalaks keldrisse külma. Igasse pudelisse lisan karboniseerimiseks ca 3.5g suhkrut.

16.11.2017 Paar päeva külmikus seisnud õlu kõlbas isegi täitsa juua. Kergelt pärmine maitse veel on aga väga hull enam pole.

18.11.2017 läks õlu keldrisse.

27.11.2017 olen nüüd paar pudelit juba proovinud. Õlu on juba kenasti karboniseerunud kuid tundub, et siiski pole päris minu maitse - domineerib kõrbenud linnase maitse kui pärm välja arvata. Eks see liigne pärmi maitse võib olla selle süü, et liiga kõrgel temperatuuril sai kääritatud. Ruumi temperatuur oli vahemikus 21-23C, virre kuni 25 kraadi C. Kääritusnõu oli kapi otsas, põrandast ca 1m ja alla 1m radiaatorist. Eks ta käis liiga kiiresti ära - suurem käärimine oli läbi 3 päevaga. Aga tundub, et pähe hakkab küll hästi, palju ägedamalt kui poe 5.2% Aleksander, Kuld või Rock kuigi arvutuse järgi pidi ABV olema 4.73 pluss veel 0.2 - 0.3% karboniseerimissuhkru arvelt.

9.12.2017 Käes on see päev, kus minu esimene õlu on 6 nädalat vana ja peaks seega valmis olema. Õlu on tumepruun, selge, kenasti karboniseerunud. Ettevaatlikult valades õnnestub ilusti ühe korraga klaasi valada. Vaht helepruun, rikkalik kuid ei püsi väga kaua. Keha olematu. Pärmi maitse on suuremas osas järele andnud. Maitse on siiski hapukas, on tunda kõrvetatud linnaseid. Humalate mõrusust vähevõitu, lõhnas tunda ainult CO2 ja kerge maltoosa. Hapususe põhjus võib olla liiga kõrge kääritustemperatuur, mis küündis vahepeal 25.6C kraadini.
Ega vist teist korda seda komplekti teha ei tahakski. Kui siis ainult vast ainult nii, et suhkru asemel kilo ekstrakti juurde lisada või ca kolmandiku jagu vähem vett panna. Humalatega tuleks ka midagi ette võtta. Samas, kui tuleb juba humalat juurde keetma hakata ja ekstrakti lisama siis jääb juba küsitavaks, mis mõte üldse on osta maltoosa.ee komplekti kui palja ekstrakti saab kätte jupi soodsamalt ja kui juba humalat osta siis alla 100g nagunii ei saa. Puudu jääb ainult see kõrbenud maitse ja tume värv aga see pole nagunii mulle eriti meele järgi. Tegelikut saaks ka värvi tumedamaks tumedama (kuiv-)ekstraktiga kui selleks soov peaks olema, neid on saada erinevaid.

15.01.2018 rüüpasin ära eelviimase pudeli Väsinud Rüütli Rüübet. Ei ole ta seistes enam sugugi paremaks läinud. Vahtugi ei tule enam kuigi palju peale.
Aa, ja märgin siin ka ära, et tegelikult sai retseptis ettenähtust ca 12% vähem vett lisatud sest kääritusnõu skaala näitas kalossinumbreid aga vaevalt see palju seda jooki oleks paremaks teinud, vast ainult pisut heledamaks ja veel vesisemaks.
Tundub, et kehtib see esimese vasika värk..., mida võib tegelikult laiendada ka teisele vasikale...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odava kääritusnõu hädad

4. pruul Finlandia õunasiider

5. pruul Coopers Lager maltoosaga